Okul

Atatürk’ün Tarım Alanında Yaptığı Yenilikler

Osmanlı Devleti döneminde en önemli ekonomik faaliyet tarımcılıktı. Ülke toprakları çeşitli sistemler sayesinde yönetilerek ekip biçme yapılırdı. Cumhuriyet’in ilanı ile Mustafa Kemal Atatürk tarımsal alanda önemli çalışmalar yaparak çiftçinin ve ülkenin gelişmesine destek sağlamıştır. Yapılan çalışmalar ülkenin ihtiyacını karşılayarak kalkınmasında rol oynamıştır.

Atatürk’ün tarım alanında yaptığı yenilikler

Köylüye para ve kredi verilmesi: Köylülerin toprakları olmaması onların aşar vergisi ödemesine neden oluyordu. Bazen ekip biçtikleri topraklardan kendilerine para kalmıyordu. Atatürk bu düzeni değiştirerek uzun vadede 4 bin lira kredi vermiştir. Ziraat bankasının kurulma amacı meslek gruplarına sahip olan kişilere kredi verilmesidir. Köylülere kredi kolaylığı sağlanarak 1929 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri kurulmuştur.

Mahsullerin geliştirilmesi ve korunması: Tohum Islah İstasyonları sayesinde sahip olunan tohumlar koruma altına alınmıştır. Traktör kullanan çiftçiler koruma altına alarak çeşitli tarım aleti, Maine, kimyasal gübre ihtiyaçları karşılanarak tarımcılık geliştirilmiştir.

Tarım okulları açıldı: Ülkenin dört bir yanında çiftçilerin eğitilmesi, tarımcılık alanında bilgi sahibi olabilmeleri için tarım okulları açılmıştır. İlk okul Ankara’da Ziraat Fakültesi olarak eğitim vermeye başlamıştır. Çiftçiler bilgi sahibi olarak işledikleri topraklardan daha fazla verim alabilir olmuşlardır.

Topraksız çiftçilere toprak verilmesi: Osmanlı döneminde toprağı olmayan çiftçilere toprakların köylülere verilmesi kararlaştırılmıştır. Toprağın işletilerek hem ekonomiye hem de kendi ihtiyaçlarını karşılaması için yapılan çalışmadır. 1925 yılında çıkartılan kanun gereğince topraksız köylülere 1.077.526 dönüm arazinin kendilerine verilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu