Okul

Atık Maddelerin Geri Dönüşüme Kazandırılması Hakkında Bilgi

Dünya nüfusunun hızla artış göstermesi atıkların artması ile doğru orantılı. Her geçen gün nüfusun artması sonucunda insanlar daha çok tüketiyor daha çok atık oluşturuyor. Atık maddeler tekrar doğaya kazandırılması gerekmektedir. Nüfusla birlikte kirliliğin artması canlı nesli için tehlike yaratıyor. Geri dönüşüm bu noktada atık maddeleri işleyerek zararsız hale getirip tekrar kullanıma sunuyor. Bir nebze de olsa kirliliğin önüne geçilmekte.

Sahip olduğumuz kaynaklar sonsuz olmadığından dolayı her geçen gün tükeniyor. Dönüşüm ile birlikte bir nebzede olsa tükenmenin önüne geçilir. Geri dönüşümde amaç kaynakların hızla tükenmesini önleyerek atıkların tekrar kullanıma kazandırmaktır. Atıklar ayrıştırılarak tekrar kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalar yapılır. Geri dönüşüm bünyesinde bugüne bugün kağıt, plastik, cam, çelik, bakır, kurşun, cam, elektronik atıklar için uygulanmakta. Her geçen gün yeni çalışmalar yapılarak atık maddelerin tekrar kazandırılması amaçlanmakta. Tabii kaynaklardan tasarruf yaptığımız gibi doğamıza zarar verecek engellerin önüne geçmemize imkan tanır. Kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması topraktan, sudan ve ağaçlardan tasarruf sağlar. Doğamızı korumamız için geri dönüşüm kaynaklarından yararlanmalıyız.

Doğal kaynaklarımızı korumamızı sağlar.
Enerji tasarrufu sayesinde enerji maliyetleri azalır.
Atık miktarları azalarak çevresel kirlilik önlenir.
Geri dönüşüm ile geleceğe ve ekonomiye yatırım yapılır.

Geri dönüşüm işlemi dört aşamadan oluşur. Bunlar;

Kaynakta ayrı toplanması: Geri dönüşüm malzemeleri birbirine karışmaması için ayrılırlar. Atıkların diğer çöplerle karışmasını önlemek için birbirlerinden ayırma işlemi yapılır.

Sınıflama: Toplanan malzemeler cam, metal, plastik, kağıt gibi maddeler ayrılır. Sınıflandırılarak ayrı tesislere ulaştırılır.

Değerlendirme: Temiz malzemeler çeşitli kimyasal ve fiziksel müdahaleler sonucunda değişime uğrayarak yeni malzeme olarak hazırlanır.

Yeni ürünü ekonomiye kazandırma: Geri dönüştürülen ürün yeniden kullanıma sunulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu