Sözlük

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nedir

İnsan hakları sadece yaşanılan ülkeye göre değil dünya üzerinde de uluslararası mahkemeler tarafınca koruma altına alınmaktadır. Hak ve özgürlüklerin teminatı en başta anayasa ardından uluslararası mahkemeler olmaktadır. İnsanlar haksızlığa uğradığı zaman çeşitli kurumlar aracılığıyla itirazda bulunabilir. Bunlardan birisi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesidir.

İnsan haklarının korunmasına yönelik üye olan bütün devletler tarafından yaptırıma sahiptir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden çıkacak karar o ülkeyi bağlamaktadır. Verilen kararın uygulanması gerekir aksi takdirde o ülke cezaya çarptırılmaktadır. Örneğin o ülke aleyhine dava açıldı ve kazanıldı. Mahkeme tarafından verilen karar ülkeye bildirilir. Ülkenin itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ancak yerine getirilmezse Avrupa ülkeleri tarafınca yaptırım uygulanır. Ticaret anlaşmalarından tutun Avrupa ülkeleri üzerindeki paralarına kadar el konur. Yaptırım tüm geçerliliği ile bütün ülkeler arasında yapılmaktadır.

AİHM Nasıl Başvuru Yapılır

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru da bulunmak için olayın “Devlet” veya “İhlalde bulunan birinin kamu yetkilisi” olmak kaydı aranmaktadır. Mahkemenin baktığı belli başlı konular yer almaktadır. Bireysel olarak biri hakkında şikayet için mahkemeye gidemezsiniz.

Örneğin üst komşunuz gürültü yapıyor diye mahkemeye verirsiniz. Mahkeme kararının açıklanmasını bekler ve nihayet açıklanır. Ancak taraflar mahkeme kararından memnun olmadıkları durumunda AİHM gitme hakları yoktur. Belli başlı davalar dışında AİHM yolu kapalı olmaktadır.

AİHM başvuru da bulunmak için “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Bireysel Başvuruda Bulunulmadan Önce Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuruda Bulunulması Zorunluluğu” bulunmaktadır. İç hukukta sorununuza çözüm bulamadığınız takdirde AİHM gitme hakkına ulaşmış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu