Sözlük

Bağımlılık Nedir

Bir maddenin uzun ya da kısa süreli kullanımı sonucunda tekrar kullanma isteği doğmasına bağımlılık denir. İnsanın bir madde ve bir eylemle birlikte sağlıksız bir şekilde ilişki kurması da denir. Onsuz yaşayamamaya başlaması ve kontrolünü kaybetmesi, hayatındaki işleri ve ilişkilerinin bozulması demek. Fiziksel ve psikolojik olarak çöküntü yaşar. Genelde tütün, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımı sonucunda vücudun tekrar bu maddeler istemesidir. Bağımlılık bedensel ve ruhsal olarak insanları etkiler. İleri derece de olduğu takdirde krizlere sebep olur. Tedavisi için psikolog ya da hastane ortamında gerçekleşmekte.

Bağımlılık sağlığı olumsuz etkileyebilir. Kötü alışkanlıklara karşı mücadele kurum ve kuruluşlar hizmet vermektedir. Yeşilay, genç neslin sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklara bağlı kalmaması için mücadele etmektedir. Gençlerin korunması için yaptığı çalışmalar doğrultusunda “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında dahil edilmiştir.

Davranış Bağımlılığı
Örneğin kumar, alışveriş, oyun, bilgisayar, cep telefonu gibi araçlarla birlikte çok zaman geçirmektir. Çocuklara madde bağımlılığında tepki gösterilirken, davranış bağımlılığında çocuklarda herhangi bir şekilde engel koyulmuyor. Davranışsal bağımlılık ile kimyasal farklılıklar arasında pek çok fark yok. İkisi de ruhsal ve sağlık alanında aynı şekilde zarar veriyor. Telafisi zor hasarlara yol açabilir.

Kimyasal ve davranış bağımlılıkta yapılacak mücadelede eşit şekilde gösterilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu