Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün Anlamı
Başkalarına yararı dokunan yerde çalışan kişi güzel şeyler sunduğu gibi ürettiği yada dağıttığı üründen kendiside faydalanır. Sözümüzde de tam bu anlatılmaktadır, balı taşıyan birisinin parmağı ballanacağından sonra yerine koysa bile o bal parmağında olup onun tadına bırakır. Hayatımızda bal tutan parmağını yalar şeklinde oluşmaktadır. Bir işten herkes hayır gördüğü zaman onlara yardım edip yol gösteririz ama bizde aynı şekilde bu işten faydalanırız.
Örneğin bir han’ın çaycısı olsanız eğer herkese çay götürürsünüz ama kendinizde canınız istediğinizde çay içersiniz. Satıcı olsanız eğer satacağınız meyvelerin yanı sıra canınız çektiğinde sizde tadına bakarsınız. Bunlar bu şekilde örneklendirilerek çoğaltılabilir. Çünkü o görevi yapan kişi bunu hak eder göz hakkı olarak kendisi de bir şeyler alabilir.
Atalarımız bal tutan parmağını yalar sözünden birisine iş verirken ondan faydalanacağını unutmamalısınız. Kişilerin yaptıkları hoş görülmesi gereklidir. Kendisine yararlı olan kişiler bu işte birbirlerine faydalı olurlar. Yaptıkları iş doğrultusunda kendisi yararlanır. Çünkü yaptığınız işte sizinde hakkınız olmaktadır.