Okul

Balıkçılık En Çok Hangi Bölgede Gelişmiştir

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili, kendi gölleri ve göletleriyle beraber balıkçılığa uygundur. Karadeniz başta olmak üzere balıkçılık Ege Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz’de yapılmaktadır. Denizlerde balık avcılığı oldukça gelişmiştir. Yılda ortalama 70 bin ton deniz canlısı avlanmakta. Bunlar çeşitlerine göre hamsi, palamut, istavrit, kefal, kalkan, lüfer, uskumru ve barbunyadır. Karadeniz ve Marmara bölgesinde balıkçılık uzun yıllardan beri yapılmakta. Özellikle Karadeniz bölgesi balıkları ile anılır. Çeşitli balıklarla yapılan kültürel yemekler oldukça lezzetlidir.

Ayrıca göl ve göletlerde tatlı su balığı yetiştiriciliği de yapılmakta. Sazan, bıyıklıbalık, çapak, tatlı su balığı, incibalığı, Tatlısu levreği, alabalık, karabalık ve bir çok çeşit yetiştirilir. Ülkemiz denizlerle çevrili olmasıyla balıkçılığında oldukça gelişmiş olduğunu göstermektedir.

En yoğun Karadeniz bölgesinde, ikinci Marmara bölgesinde yapılmakta. Karadeniz bölgesinin önemli geçim kaynaklarından biridir. Önemli yere sahip olmasının yanı sıra ülke ekonomisine katkıda bulunur. Yıl boyunca İstanbul ve Çanakkale boğazından göç eden balık türleri bulunmakta. Buralarda balıkçılık yapılmamaktadır.

Akdeniz ve Ege bölgesinde balıkçılığın az gelişmiş olmasının nedenlerinden biri bölgede turizmin ve tarımcılığın daha gelişmiş olmasıdır. Balıkçılıkla geçimini sağlayan çok az kişi vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu