Okul

Besin Zinciri Örnekler

Canlı ve cansız varlıklar yaşadıkları yerde ekosistemi oluşturur. Canlılar beslenme ihtiyaçlarını birbirleri ile karşılar. Ot yiyen canlılar daha sonra etoburlar tarafından avlanarak besin zinciri oluşur. Üreticiler olduğu kadar tüketicilerde birbirlerinin neslinin devamını sağlar. Temel olarak bitkiler besin zincirinin oluşmasında önemli göreve sahiptir. Doğada dengenin sağlanması için canlılar birbirlerine bağlı olarak besin zincirini oluşturur. Bir düzen içerisinde canlı yaşamını devam ettirir.

Besin zincirinde üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar görev alır. Bitkiler üretici olurken, insanlar ve hayvanlar tüketiciler, ayrıştırıcılar ölü hayvan ve bitki kalıntıları minerallerine ayrıştırarak toprağa karıştırırlar.

Besin zinciri doğada yaşayan canlıları korumakta ve neslinin devamını sağlamakta. Beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Doğada kendini sürekli yeniler ekosistemin varlığı besin zincirinin oluşmasını sağlar. Her canlının beslenme alışkanlığının farklıdır. Besin zinciri korunduğu müddetçe ekosistem varlığını korumaya devam eder. Canlı neslinin korunması için besin zincirine zarar verilmemelidir.

Yeşil bitki > fare > yılan > atmaca

Ot > çekirge > kurbağa > yılan > kartal

Su yosunu > plankton > küçük balık > alabalık > insan

Havuç > tavşan > tilki > kurt

Sinek > kurbağa > yılan

Meşe ağacı > tırtıl > fare > baykuş

Haşerat > balık > kartal

Havuç > tavşan > yılan > atmaca

Algler > küçük balık > büyük balık > deniz aslanı > köpek balığı

Ot > zebra > timsah

Ot > ceylan > aslan

Buğday > fare > yılan > baykuş > tilki

Buğday > horoz > yılan > baykuş > tilki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu