Bilinçli Tüketim Nedir
Tüketim insanların ihtiyaçlarının karşıladığı faaliyettir. Bilinçli tüketim, insanların neye ihtiyacı olduklarının farkında olarak ihtiyaçlarının karşılamasıdır. İhtiyaçları dışında israfa ve lükse girmeyecek harcamalarından kaçınılmalıdır. İhtiyacı olan gıda, giyim, sosyal hayatına yönelik harcamalarını planlı yapmalıdır. Tüketici gıda ihtiyacını karşılarken, aldığı ürünleri doğru ve en verimli şekilde kullanmalıdır. Ürünün son kullanma tarihi geçmeden, ürün bozulmadan tüketilmelidir. Bilinçli tüketici alışverişinin her noktasına hür dikkat eder.
Bilinçli tüketim, sahip olunan tüm malların doğru şekilde kullanılmasıdır. Aldığımız ürünleri gerekli ve düzenli olduğu zamanlara bırakmalıdır. İhtiyacı olmadan ürün satın almayan kişilerdir. İhtiyaçlarını belirleyerek kullanım alanları tespit ederek tüketir.
Tüketim çılgınlığı insanların sahip olduklarını israf etmesine yol açar. İhtiyacı olmadığı takdirde tüketime devam edilmesi, maddi ve evrensel sorunlara yol açar. Bir gıda ürününü ne yapacağını bilmeden almamalıyız. Dolabımızda, mutfağımızda ihtiyacımız olmadığı halde kenarda duran gıdalar vardır. Bir süre sonra tarihi geçen ürünler çöp kutusuna atılmakta. İhtiyacımızdan fazla aldığımız ekmekler çöpe gitmektedir. Bilinçli olmadığımızdan maddi olarak bütçemizden kayıplar yaşarız. Dünyada milyonlarca kişi çöpe attığımız ekmekleri bulamadıklarından dolayı ölmektedir. Açlıktan ölenlerin sayısı hiç azımsanmayacak kadar çoktur.