Bir İnsan Hiç Uyumadan Kaç Saat Durabilir?
İnsan yaratılış olarak mucizelerle dolu olduğu gibi insan tarih boyunca süren araştırmalarda dahi çözülememiştir. Vücudumuzdaki damarların dünyanın etrafını dolaşacak kadar uzun olması herkesi şaşırtmaktadır. Bilim dünyası devamlı insanları incelemiştir. Dünya liderleri dahi günde birkaç saatlik uyku ile hayatlarına devam ediyorlar. İnsanlar hakkında merak edilen konulardan birisi hiç uymandan nasıl durabildikleri olmuştur.
Yapılan araştırma doğrultusunda 264 saat olduğu cevaba ulaşıldı, yaklaşık olarak kişi 11 gün uykusuz kalabiliyor. 1964 yılında Randy Gardner adında lise öğrencisi tarafından bilim dünyasını şaşırtacak sonuca ulaşıldı.
Normal olarak günde bir kişinin ideal uyku saati sekiz ila on saat olmaktadır. Vücudun kendi ihtiyaçlarını sağlayarak dinlemesi için sekiz saate ihtiyacı vardır. Fizyolojik olarak kişilerin gelişimleri sağlanarak psikolojik sorunlarından etkilenmemek istemiştir. Deneylere katılan kişiler üzerinde belirginleşen etkilerden birisi konsantrasyon bozukluğu, motive olamama, algılama ve zihinsel olarak süreçlerin yaşaması olmuştur. Bütün denekler üzerinde yapılan araştırma uykusuz kalan kişilerin halüsinasyon görmelerine sebep olmaktadır.
Uyumadan kişilerin günde kaç saat uyanık kalabilecekleri bilinmemektedir. Bünyesine ve beyninin vereceği tepkiye göre değişiklik gösterecektir. Yapılan deney sonucunda yaklaşık 11 günü bulmuş olmasına rağmen sinirse bozukluklar gözlemlenmiştir. Sağlıklı düşünemediği gibi aldığı kararların bir çoğunun hatalı olduğu gözlemlenmiştir. İnsan beyni dinlenme ihtiyacını karşılayamadığı takdirde düşüncelerinde doğruluk görülmüyor.
Hayvanlarda yapılan deneyler sonucunda 15 gün uykusuz kalan deneklerde ölüm gözlemlenmiştir. Ölümün sebebi tam olarak açıklanmaması ile Morvan sendromu adındaki uykusuzluk hastalığına dikkat çekilmiştir.
Morvan Sendromu: Nöromiyotoni, otonom ve santral sinir sistemlerinde tutulumu ve endokrin fonksiyonu bakımından bozukluk ve karakterize olan nadir görülen hastalıktır. Sendromun görüldüğü kişilerde uykusuzluk sorunu görülür ve tedavisi mümkün değildir.