Boşaltıma Yardımcı Organlar Nelerdir
Vücudumuz enerjisini yediğimiz yiyecek ve içeceklerden sağlamakta. Sindirim sistemi yediklerimizi sindirdikten sonra kalan atıkları dışarı atmaktadır. Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için sindirim sistemi ile boşaltım sistemi sorunsuz çalışmalıdır. Yediğimiz yiyeceklerden tam olarak faydalanırsak eğer vücudumuz sağlıklı kalır. Geri kalan atıkların dışarı atılması boşaltım sisteminin görevidir.
Boşaltım sistemi organları ve görevleri
Böbrek: Bel bölgesinde fasulye şeklinde iki tane bulunmakta. Vücudumuzdaki besinler sindirilince kana karışır. Kana karışan enerji kullanıldıktan sonra ortaya çıkan atıklar böbreklerimizde süzülerek temizlenme işi yapılır. Zararlı maddeler su yardımıyla idrar denilen sıvıya dönüştürerek dışarıya atılır.
İdrar borusu: Böbreklerimizden idrar kesesine giden borudur.
İdrar kesesi: İdrar kanalından gelen idrar burada birikir. İdrar kesemiz dolduğunda uyarı vererek tuvalete gitme ihtiyacı yaratır.
İdrar kanalı: İdrar kesesinden gelen idrar buradan dışarıya atılır.
Akciğer: Nefes alıp verdiğimizde oksijen ciğerlerimize dolar. Karbondioksit ile yer değiştirerek dışarıya atılması gerekir. Nefes aldığımızda içimize dolan oksijen, nefes verdiğimizde dışarıya çıkan karbondioksittir. Vücudumuzda oksijenin kullanılması karbondioksit denilen atığı dışarıya atılmasını sağlar.
Kalın bağırsak: İnce bağırsaktan kalın bağırsa gelene katı atıklar burada emilimi gerçekleştikten sonra atıklar dışarıya atılır.
Deri: Terlediğimizde vücudumuzdaki sıvıyı deri yoluyla dışarıya atarız. Ter, su ve tuz az miktarda toksin dışarıya atılır.