Pratik Bilgiler

Boza Nasıl İçilir Sıcak mı Soğuk mu

Kış içeceklerinden olan boza darı irmiği, su ve şeker karışımı sonucunda üretilir. Türk tarihinin ve kültürünün önemli içeceklerinden olmuştur. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen içeceğimizdir. Bozanın içildiği yerlerin başında Balkanlar geliyor burada Türkiye, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerin yanı sıra Asya’da bulunan Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde tüketilmeye devam edilmektedir.

Boza kış içeceği olsa dahi soğuk şekilde tüketilmesi gerekir. Üzerine lezzet katması için ilaveten tarçın veya sarı leblebi koyabilirsiniz. Bozayı içen kişiler keyfine göre kaşıkla yada bardakta içmeleri mümkündür. İsteyenler tercihe göre ılık bir tatta içmeleri de mümkündür.

Sevilen kış içeceğimiz bozanın saklanması konusunda bilgi vereceğiz. Bozanın saklanması için 10-12 derece sıcaklıkta olması gerekmektedir. Saklama koşullarına baktığımız zaman kış aylarında dışarıda durması yeterlidir. Buzdolabında sıcaklık 2-3 dereceye kadar düştüğünden dolayı bunlar tavsiye edilmez.

Bozanın tüketimi açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmesi gereklidir. Kapağı açıldıktan sonra 2-3 gün içinde mayalanma olacağından dolayı lezzet katar ama daha fazla bekletilirse sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Bir Yorum

  1. ben ılık içiyorum öyle daha güzel oluyor bu arada size bir tavsiyem var eğer Eskişehir’de yaşıyorsanız mutlaka kara kedi bozasının tadına bakın derim ben çok seviyorum umarım sizde seversiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu