Okul

Çuvaldızı Kendine İğneyi Başkasına Batır Atasözünün Anlamı

Yaptığımız davranışlarda karşımızdaki kişiye karşı empati kurmamız gerekmektedir. Atalarımızda bu durumu çuvaldızı kendine iğneyi başkasına batır şeklinde anlatmaya çalışmışlardır. Atasözünde anlatılmak istenilen başkasına yapacağımız davranışları ilk önce kendimize yapıldığı takdirde nasıl görüleceği, ardından başkasına yapsam nasıl karşılanır diye düşünülmelidir. Haylazlık ve yaramazlık yapılacaksa bu karşımızdaki kişiyi nasıl etkileyeceğini bilmeliyiz. Kendimizin yaşayacağı şeylere üzülüyorsak ve zorumuza giderse karşımızdaki kişinin haini düşünerekten yapılmalıdır. Şakada olsa bu durum hoş karşılanmayacağını mutlaka bilmeliyiz.

Başkalarına olan davranışlarımızı gözden geçirmeliyiz. Olumsuzluk ve üzüntülerden dolayı kalp kırabilir istemeyerekten olsa da onlara zarar verebiliriz. Söyleyeceğimiz sözler dahi can yakabilir düşünmeden davranışlarda bulunmamalıyız. Bunu atalarımızın da anlattığı çuvaldızı kendine iğneyi başkasına batırarak yapacaklarınızı yapınız.

İyi niyetli olsak dahi karşımızdaki yapacağımızı nasıl karşılayacağını asla bilmez. Ufak bir şey yapacaksak dahi daha büyüğünü kendimiz için (çuvaldız) düşünerek sonra karşımızdakine yapmalıyız (iğne). İnsanların hal ve hareketlerine şekil vermesini dostluklarının hiç yoktan sebepten zarar görmelerini engellemektedir.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu