Okul

Dağlar Nasıl Meydana Gelmiştir

Dağların oluşumu okyanus tabanlarındaki tortul tabakaların birbirine çarpışması sonucunda kırılmalar oluşarak, bu kıvrımların kıtaları hareket ettirmesi sonucunda kıvrım ve kırılmalarda dağ oluşumu görülür. Kıvrımlar zaman içerisinde rüzgar ve yağmurun etkisinden aşınarak şekil almalarını sağlamaktadır. Kopan parçalar ise etrafını kaparak göl, nehirleri oluşturmaktadır.

Yıllar boyunca dış etkenlere maruz kalan dağlar belli başlı yerleri oluşturmaktadır. Geniş çukurların oluşmasına Jeosenklinal denir. Kalınlaşan tabakanın basıncın artması sonucunda kıvrımlar yükselerek sıradağlar oluşmaktadır. Eşit oranda yükselmediklerinden dolayı basınç yüksek olabilir, kıvrılma yerine kırılmalarda görülür. Kırılmalar sonucunda yüksekte kalan yerler olduğu gibi aşağıda kalan kısımlarda bulunmaktadır. Bazen yüksek basınç sonucunda yeni kırılmalar meydana gelebilir. Kırılmalar boyunca yüksekte kalan kısımlar alçak kalan yerlere göre sıralanır. Büyük çatlak ve kırılmalara fay denir.

Dünyamızdaki en büyük fay hattı 5 bin km uzunluğunda Doğu Afrika grabenidir. Fay hattı Kahramanmaraş’a kadar uzanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu