Okul

Deprem Neden Oluşur Kısaca

Dünyamız bilim insanların birbirinden ayırdığı katmanlardan meydana gelmiştir. Yer kabuğu dünyanın dışından bakıldığı zaman çok ince bir katman olduğunu fark edebilirsiniz. Kalınlığı 60km varırken denizlerin dibine inildikçe bu oran çok daha fazla düşmektedir. Yerkabuğunun altında Magma katmanı (pirosfer) yer aldığından dolayı burada meydana gelen sıkışmalar yeryüzüne çıkmaya çalışmaktadır. Litosfer de bulunan çatlaklar onların yeryüzüne ulaşmaları için en uygun noktalardır. Magma’nın yeryüzüne kadar ulaşabildiği noktalarda ise yanardağlar oluşmuştur.

Dünyanın altından gelen inanılmaz yüksek derecede olan basınç yeryüzüne doğru hareketlilik sağlamaktadır. Bulduğu çatlağa uyguladığı basınç yeryüzündeki kayaları hareket ettirerek depremin oluşmasını tetiklemektedir. Genelde depremlerin çoğu denizlerde olduğunu görebilirsiniz bunun sebebi ise tabakanın kalınlığının az olmasıdır. Suyun toprağı yumuşatarak basıncın buradan çıkmasını sağlamaktadır.

Depremler ölçülürken kaynak noktası belirlenir bunun sebebi ise oradan gelen basınç yeryüzünü titretir. Bir taşı denize attığınızda nasıl merkez noktadan çevresine dalgalar yayılırsa aynı şekilde çevresi de meydana gelen titreşimden etkilenir.

Depremi ve titreşimleri inceleyen bilim dalına “sismoloji” adı verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu