Deyim Nedir? Atasözü ve Deyim Arasındaki Farklar Nelerdir?
Durum ve kavramların gerçek anlamları dışında kullanılarak ifade edilmesine deyim adı verilmektedir. Kalıplaşmış bir şekilde dil içerisinde yer alan deyimlerin kelime yerlerini değiştirmek anlam bozukluğuna neden olabilir. Tek bir kelimeden oluşan kavramlara deyim tanımı yapmak mümkün değildir. Deyimlerin en iki kelimeden oluşması gerekmektedir. Oluşma biçimlerine göre farklı türlerde bulunan deyimler birçok alt başlıkta sınıflandırılmıştır. Deyimler oluşurken genellikle gerçek anlamlarından uzaklaşıp mecaz anlam kazanarak oluşurlar. Ancak dilimizde gerçek anlamını direkt olarak ifade eden deyimlere de rastlamak mümkündür.
Atasözü Ve Deyim Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dilin en büyük değerlerinden olan atasözü ve deyim arasında pek çok farklar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, atasözlerinin cümlelerden oluşması, deyimlerin ise cümleye gerek kalmadan oluşturulmuş olmaları gösterilebilir. Diğer yandan deyimler belirli bir durumu kast ederken, atasözleri herhangi bir durumu hedef almaz. Atasözlerinde kelimeler gerçek anlamında kullanılırken, deyimlerde kelimelerin mecaz anlamlarına yer verilir. Atasözleri insanlara vermek istediği mesajı direkt olarak verir ancak deyimlerde mesaj dolaylı yoldan verilir. Atasözleri çok sayıda kelemden oluşmuş cümlelerken, deyimlerde kelime sayısı azdır.
Atasözleri ve deyimlerin anonim nitelikte olması ve halkın ortak ürünleri olması gibi ortak özellikleri de bulunmaktadır. Diğer yandan atasözü ve deyimlerin oluşmasında yaşanmışlıklar ve tecrübeler büyük önem taşır.