Okul

Deyimler Olmasaydı Günlük Hayatımız Nasıl Olurdu

Deyimler genelde gerçek anlam dışında kullanılan en az iki sözcükten meydana gelen kalıplaşmış sözcüklerdir. Günlük hayatımızda konuşmalara renk katan sözcük gruplarıdır. Anlatımı kolaylaştırdığı gibi akılca kalıcı yapıları vardır. İlgi çekici anlatımı bulunur, ifade zenginliği ile cümleleri geliştirir.

Deyimler olmasaydı anlatımlar hiç bu kadar zengin olmazdı. Örneğin küçük bir çocuğun çok bilmişlik taslamasında anlatımı ifade etmek için “büyümüşte küçülmüş” diyerek tarif ederiz. Çocuğun yaşının küçük olmasına rağmen her şeye sözü olur bildiği gibi konuştuklarını anlatır.

İfade zenginliği sağlayan deyimlere bir örnek daha verecek olursak “bir baltaya sap olamadı” sözünden yola çıkarız. Anlatılmak istenilen bir işte tutunamayan, çalışmayan, her şeyde sorun çıkartan kişi tarifinde kullanılır.

Deyimler günlük hayatımızda olmasaydı eğer anlatımlarda karmaşa meydana gelirdi. Duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken yerine koyacağımız sözcük grupları olmazdı. Anlatımlarımız farklı şekillerde olacağından tarifimiz zor olurdu. Büyümüşte küçülmüş, deyimini tarif edecek olsaydık çok uzun ve anlamsız cümleler kurarak durumu ifade etme çabasına girerdik. Deyimler olmadan dilimizin zenginliği azalırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu