Okul

Dünya Kooperatifçilik Günü İle İlgili Yazı

Toplumda bir arada yaşayan insanların tek başlarına yapamayacakları işleri ortaklaşa kararla yapmak üzere bir araya gelerek kurdukları kuruluşa kooperatif denir.

Kooperatifler insanların karar almalarında ve hedeflerini gerçekleştirmelerinde etkilidir. Dünya üzerinde meslek ve çıkarlar doğrultusunda insanların toplanarak ortak akılla hareket etmelerini sağlar. Meslek ve geçimlerin ihtiyaçları karşılıklı yardımlaşma, dayanışma ve kefalet yoluyla birlikte kurularak sunulur.

Kooperatifçiliğin Tarihçesi

Dünya üzerinde ilk kooperatifçilik 1816 yılında İngiltere’de başlayarak harekete geçmiştir. Fransa, Almanya gibi ülkeler kredi kooperatifleri kurularak destek çıkmıştır. Zamanla kooperatifçilik tüm ülkelere yayılarak insanlara sunulmuştur.

Ülkemizde ilk kooperatif çalışması 1816 yılında Mithat Paşa tarafından “Memleket Sandığı” ile başladı. Bugünkü Tarım Kredi Kooperatifleri çekirdeğini oluşturmuştur. Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün yaptığı çalışmalar, kooperatiflere gösterdiği önem sayesinde tüm insanların faydalanması sağlandı. 1961 Anayasasında 51. Maddesi “Devlet Kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayıcı tedbirler alır.” açıklamasında ilke ve anlam bulunur. Kurulan kooperatifler bağımsız olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Kooperatiflerin Görevleri

Kooperatifler başta toplumda meslek sahibi olanların, aynı meslek dalında ilerleyen insanların iş birliği yolu sayesinde yükselerek toplumun kalkınmasını sağlayan araçların başında gelir

Demokratik ülkelerde ekonominin belli bir düzeyde seyrederek sosyal alanlarda kalkınma ve gelişme göstermesinde kooperatiflerin büyük yardımları olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerde aynı iş gruplarının iş birliği içinde hareket etmeleri kalkınmalarında kolaylık getirmiştir. Kooperatif kurumları insan yaşamında büyük etki yaratır.
Milletler arası ilişkilerde uluslararası önem taşımaktadır. Kooperatifçiliğin uzun yıllar boyunca insanlara hizmet ederek yol gösterdikleri bilinir. Dünya Kooperatifçilik Günü her yıl 21 Aralık tarihinde kutlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu