Dünyanın Katmanlarının Canlılar İçin Önemi Nedir
Dünyanın katmanları içerisinde barındırdığı canlı hayatın devamı için çok önemlidir. Bu katmanlar ve dünya üzerinde ki etkileri:
Atmosfer: Uzaydan ve özellikle güneşten gelen zararlı ışınların yansımasını sağlayarak koruma kalkanı oluşturur. İçeresinde %21 oranında oksijen barındırır ve solunum için birçok canlı oksijene ihtiyaç duyar. Dünyanın ısısını korur. Yansıma özelliği vardır ve bu sayede güneş görmeyen noktalar da aydınlanır. Uzaydan gelen cisimleri parçalanmalarını sağlayarak dünya üzerinde ki etkilerini azaltır. Yağmur ve rüzgâr gibi meteoroloji olaylarını gerçekleştirir.
Su katmanı: Dünyada ki denizler, göller ve akarsular su katmanının oluşturur. Canlıların hemen hemen hepsinin hayatlarını sürdürebilmeleri için suya ihtiyaçları vardır. Sular aynı zamanda canlılar için büyük bir yaşam alanıdır. Yağmur gibi olaylar da suların buharlaşmasıyla olur.
Yer kabuğu: Tüm canlıların üzerinde yaşadığı ortalama kalınlığı yaklaşık 33 km. olan kısımdır. Toprak bu katmanda oluşur ayrıca sular da bu katmanın üzerinde bulunur.
Dünyanın iç katmanları: Dünya iç ve dış çekirdek olmak üzere iki katmandan oluşur. Dünyanın merkezine indikçe ağır metaller yoğunlaşır, merkez katı ama çok sıcaktır. Dünyanın iç katmanları magnetik alanı oluşturur. Aynı zamanda dağların oluşumu gibi yeryüzü hareketlerini sağlarlar.