Eğitim İhtiyacı Karşılanmayan Bir Toplumda Ne Gibi Sıkıntılar Yaşanabilir
Gelişmiş ülkelerde eğitime büyük önem verilir. Ekonomik olarak bütçelerinin büyük kısmını gelecek nesilleri eğitmek için harcamaktalar. Eğitim ve öğretim alanındaki yatırımlar geleceğin teknolojisi, bilimin hızla gelişmesini sağlamakta. Toplumların geleceği eğitimle belirlenir. Eğitimsiz toplumlarda gelişme görülmediği gibi toplumsal sorunları beraberinde getirir. Yoksun kalırlar, yenilikçi olmazlar, üretmek yerine hizmet ederler. Büyük ülkelerin kontrolleri altında yaşamlarını sürdürmeye devam ederler.
İnsanlar doğduğu topraklarda eğitim almadan vasıfsız işçi olarak çalışır. Yabancı ülkelerden gelen yatırımcılar cahil kalan eğitimsiz insanları işçi olarak çalıştırır. Zorlu işlerde çalıştıkları gibi haklarını bilmezler savunamazlar. Meslek sahibi olmayan halk işçilikten kurtulamaz. Okulda eğitim alan insanlar ileri de meslek sahibi olurlar. Kendilerini geliştirme imkanına sahip olurlar. Aldıkları eğitim ile geleceğe sağlam adımlarla atarlar. Sosyal alanda bir çok bilgi sahibi olur tecrübe sahibi olurlar. Bilimsel gelişmeler sayesinde kendilerini geliştirirler.
Sosyal alanda söz sahibi olarak ülke yönetiminde dahi yer edinebilirler. Kaymakam, vali gibi makam sahibi insanlar eğitim alarak bir yerlere gelmektedir. Eğitimli insanlar üretken insanlardır. Sahip oldukları bilgiyi geliştirerek üretici konumuna gelirler.
Eğitimin yetersiz olduğu bir ülkede insanlar sosyal alanda yaşamlarını sıkıntılar içerisinde sürdürürdü. Kanunlara tam anlamıyla uyum sağlayamazlardı. Sıkıntılar ve sorunlar kaçınılmaz hale gelirdi. Maddi açıdan sıkıntılar yaşarlardı. Toplumsal sorunlar kaçınılmaz hale gelirdi. İnsanlar sorunlarını kendi çözmeye çalışmaları anlaşmazlıkları arttırırdı. Gelişen bir ülke değil sömürge altındaki ülke haline gelirlerdi. Yaşam düzeyi en alt seviyede kalırdı.