Okul

Eğitim ile İlgili Atasözleri ve Anlamları

Eğitim insanları cahillikten kurtararak topluma faydalı birey haline getirmektedir. Atalarımız yaşadıkları dönemde eğitimin önemini bilerek kayda değer sözler söylemişler günümüze ulaşmıştır.

Bilgisiz insan davula benzer, sesi çok çıkar ama içi boştur: Cahil insanların konuşmaları yerli yersiz olarak konu üzerine bir faydası olmadığı gibi boş konuşarak kafa şişirdiğini anlatır. Bilgili insanın konuşması güzeldir, konuyu açıklığa kavuşturarak insanları doyuracak bilgi verir.

Ağaç yaşken eğilir: Gençlik dönemlerinde alınacak eğitim kişinin gelişmesi, öğrenimini kolaylaştırması ve bilgilerinin artmasını sağlamaktadır. Gençlik döneminde öğrenilen bilgiler gelişerek daha üst noktalara ulaşırlar.

Kalem kılıçtan üstündür: Zaferler kılıçlarla değil ilimle kazanıldığıdır. Savaşarak bir yerlere ulaşılır ama ilimin ulaşılacağı yerler insanların hayal edemeyeceği kadar ötededir. Kavga gürültü ile olması gereken eğitimle daha kolay şekilde ulaşılır.

Okumayı sevmeyene dokuz hoca az: Bir kişi içten okumak istemediği zaman onlarca öğretmen olsa ona nafile. Eğitimi sevdikten sonra insan tek bir hoca ile bir dünya bilgiye ulaşır.

Yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder: Meslek sahibi kişi tam mesleğini yerine getirmezse eğer ondan beklenti içinde olan kişilerinde hayatlarını olumsuz etkiler. İş yapılacaksa yerinde ve tam yapılmalı ki olumsuz engellerinde önüne geçilebilsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu