Sorular Cevaplar

Eğrelti Otunun Kromozom Sayısı Kaçtır

Canlıların kromozom sayıları hücrelerin çekirdeğinde bulunan ipliksi yapıdan oluşur. Kromozomlar hücre bölünmesinde kromozomlar kendilerini kopyalar. Kromozomlar genlerin taşınarak gelecek nesillere aktarılmasında önemlidir. İnsan, bitki ve hayvan hücresinde kromozom bulunur. Her canlı türünün kromozom sayısı farklılık gösterir. Ancak kromozom sayıları canlının gelişmişliğini göstermez.

İnsanda 46 kromozom bulunur, bezelyelerde 14, barsak solucanlarında 4, farelerde 40, bal ağrısı 32, sığırda 60 ancak eğrelti otunun kromozom sayısı 500’dür.

Kromozomlar genleri taşır. Bir canının kalıtsal özellikleri kromozomlar sayesinde diğer canlılara aktarılır. Hücre bölünmesi durumunda aynı özellikler diğer hücreye de taşınır. İnsanda 23 çift kromozom bulunur. Döllenme gerçekleştiğinde zigot erkekten (n) ve dişinden (n) kromozomu (2n) olarak birleşir. Bir anne ve babanın çocukları birbirinin kromozomlarını alır ve benzerlik gösterir.

Erkekten X ve Y kromozomları aktarılırken dişide sadece X kromozomu bulunur. Y kromozomunun birleşmesi sonucunda erkek, X ve X kromozomunun birleşmesi sonucunda cinsiyeti kız olur. Yani çocuğun cinsiyetini belirleyen babadan gelen kromozomdur. Annenin herhangi bir etkisi olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu