Okul

Endemik Bitki Türleri Nelerdir

Ülkemiz kıtalar arasında köprü görevi gördüğü gibi zengin topraklara sahiptir. Bölgelere göre endemik bitki çeşitliği yaklaşık olarak 3.000 civarlarındandır. Dağlık yapısı ve bir çok iklimin hakim olması bitki çeşitliliğini arttırır. Uygun toprak yapısının bulunması bitki türlerinin yetişerek çeşitlilik artmasında rol oynamaktadır.

Kaz dağı göknarı: Kazdağı’nda yetişen, 30 metreye kadar ulaşabilen bol reçineli göknar türüdür.

Kasnak meşesi: 25-30 metre boyuna ulaşabilen meşe türüdür.

Datça hurması: Datça yarımadasında yetişen, 300-350 metre yükseltiye kadar ulaşabilen bitki türüdür. Küme ve gruplar halinde yayılarak çoğalırlar.

Sıla ağacı: Çeşitli bölgelerde yetişen sığla ağacı 25-40 metre uzunluğa kadar uzanan ağaç türüdür. Çınara benzemesine rağmen yaşlanması ile kabukları koyulaşarak çatlaksı görüntüleri ortaya çıkartır.

Isırtanca meşesi: 25 metreye kadar uzanan düzgün gövdeli dar tepeli endemik bitki türüdür. Gövdesinin kabuğu çatlaklar içindedir. Yapraklar ters yumurta biçimine benzer şekle sahiptir. Yaprakların damarları birbirlerine paralel olarak uzanmaktadır.

Bataklık sirkenotu, Kardelen, Tülüşah, Sevgi çiçeği, Yanardöner, Andız otu, Rize huşu, Artvin kuduz otu, Tuzcul kirpidikeni, Tuzcul salkımotu, Kazdağı kantaronu, Sarı meyan, İspir meşesi, Çiğdem, Glayöl, Süsen
Adaçayı, Deve kulağı, Salda sığırkuyruğu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu