Okul

Enzim Eksikliğinde Ortaya Çıkan Hastalıklar

Enzim Nedir
Canlılardaki biyokimyasal tepkimelerin hızını arttıran, bir katalizör madde olarak çalışan proteinlere denmektedir. Enzimler hücreler tarafından oluşturulur. Enzim eksikliği durumunda, canlıların yaşaması için gerekli reaksiyonların hızlarında yavaşlama meydana gelmektedir. Fazla olması durumunda ise tepkime dengesini korumakta ve hızını arttırmaktadır.

Enzimin Yapısı: Protein zincirlerinden meydana gelen enzimler, karmaşık bir yapıdadır. Yapacağı işin özelliğine göre kıvrım ve düğümlenme yaparak şekil alırlar.

Enzim Eksikliğinde Neler Görülür?
Enzimler doğuştan ve genetik bir hatadan dolayı görevini yerine getiremiyorsa, enzimin katkıda bulunacağı tepkimeler gerçekleşmez. Bunun sonucu olarak enzim yetersizliğinden kaynaklı anormallikler görülür. Akraba evliliği yapan çiftlerin çocuklarında, enzim hastalıkları sıklıkla görülmektedir.

Enzim eksikliği, protein, karbonhidrat metabolizması ve sindirim sisteminde çeşitli problemlere yol açar. Bu sorunların giderilmesi için enzim açısından zengin besinlerin alınması önemlidir. Büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi açısından enzim hayati önem taşır.

Farklı enzim türleri bulunmaktadır. Glikoz 6 fosfat enziminin görevi, oksijen oranını ayarlamaktır. Bu enzimin eksikliğinde, anti-oksijen bir maddenin vücuda alınması gibi durumlarda ölüme kadar giden durumlar yaşanabilmektedir.

Enzime bağlı kansızlık, önemli bir sağlık sorunudur. Akdeniz bölgesinde daha sık görülmektedir. Alyuvarların, enzime bağlı anemi yüzünden aşırı şekilde yıkıma uğraması sonucu meydana gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu