Eyalet Sistemi Nedir
Eyalet sistemi bir ülkenin parçalar haline bölünerek yerel yönetim birimleri (vali) tarafından yönetilmesidir. Eyalet sisteminde her eyaletin yasaları, kuralları ve yaşamları farklılık gösterir. Bir bütün halinde devlet düşünülmeli, yönetimlerinin kendi halinde bağımsız şekilde olduğu görülmesidir. Sistemin iç işleri bağımsız şekilde işlerken, dış işleri devlete bağımlı şekilde yönetim sağlanmaktadır. Ülkelerin başkanı gibi görülerek yasalar çıkartabilir ve yasaklar koyabilir. Eyaletlerin yönetimleri seçimler sonucunda belirlenmektedir. Başarılı olanlar eyaletin yönetiminde söz sahibi olmaktadır.
Günümüzde eyalet sistemini kullanan ülkelerin gelişmiş dünya ülkeleri olduğunu görmekteyiz. Geniş anlamda modernleşen ve gelişen ülkeler bunların başında gelmektedir. Eyalet sistemine dahil olan ülkeler aşağıda sıralanmıştır.
ABD
İspanya
Çin
Almanya
Rusya
Hindistan
İran
İngiltere
İsviçre
ABD’de halk tarafından valiler seçilirken, Avustralya’da merkez tarafından atanan valilar tarafından yönetilmektedir.
Sistem oldukça başarılı olup halkın yaşamlarına ve şartlarına göre şekillenir. Bazı özerklikler getirilerek yönetilebilen ülkelerdir. Tarihte Osmanlı Devleti’nin taşra örgütlenmesi ile beylerbeyi tarafından ülkenin çeşitli kısımlarının yönetilerek kararlar alınmasıdır. Sistem geçmiş tarihte çeşitli medeniyetler tarafından uygulanmıştır.