Fay Hattı Nedir Kısaca Nasıl Oluşur
Yer kabuğu “levha” denilen çok büyük parçalardan oluşur. Bu levhalar hareketlidir ve bu hareketler sonucu bazı alanlarda yüksek miktarsa sıkışma olur. Bir levha diğerini itmeye başladığında arada oluşan gerilimden dolayı enerji birikmeye başlar. Sonunda zayıf olan alanlarda kırılma yani “fay” denilen hatlar oluşarak enerji boşalması gerçekleşir.
Bu da “deprem” olarak adlandırılır. Fay hatları kilometrelerce uzunluğunda olabilir. Bizim ülkemizde iki büyük fay hattı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Kuzey Anadolu Fay Hattı Van gölünden Karadeniz Bölgesi boyunca ilerleyerek Marmara denizine doğru sapan bir hattır ve aktiftir. Diğeri ise yine aktif olan Doğu Anadolu Fay Hattı Hatay’dan başlayıp verev bir ilerlemeyle Bingöl’e varan hattır.
Fay, levha hareketleri sonucunda kaya kütlelerinin kırılması ile oluşan yüzey şekilleridir. Kırılma bir kez gerçekleştikten sonra ayrılan kara parçaları farklı yönlere doğru hareket etmeye başlar. Her hareket sonunda deprem ve artçı depremler oluşur ve yeryüzü şekli değişir. Kara parçalarının hareket yönüne göre faylar Normal, Ters ve Doğru Atımlı Fay gibi adlandırılır. Ülkemiz büyük fay hatları ile deprem riski yüksek bir bölgedir.