Fillerin Özellikleri
Asya ile Afrika fili olarak iki türü bulunan filler genel olarakta adlarını aldıkları Asya ve Afrika kıtalarında yaşarlar. Su kenarları genel yerleşim bölgeleridir. Hortumlular takımından kalan tek türdür. Ağırlıkları nedeniyle karada yaşayan en büyük hayvan olan otçul filler doğal yaşam ortamlarında bulunurlar.
Hayvanlar aleminde memeliler sınıfına ait olan filler kesici dişlerini cisimleri taşımakta, dövüşmekte ve yerleri kazımakta kullanırlar. Hiç kemik bulunmayan uzun hortumları soluma, dokunma, tutma, koku alma ve ses çıkarma gibi çeşitli işlevlerde kullanırlar. yiyeceklerinide hortumlarıyla yakalayarak ağızlarına götürürler. Çok büyük olan kulaklarında çokça bulunan kılcal damarlardan akan ılık kan, çevreye ısısını vererek vücut sıcaklığının düşmesini sağlar. Yani kulaklar vücut ısılarını kontrol vazifesini sağlar.
Afrika erkek filinin boyu 4 metreye, ağırlığı ise 7 tona kadar olabilen Filler doğal ortamlarında 70 yıl kadar yaşarlar.
2 yıl süren fillerin gebelikleri Fillerin gebelikleri 4 – 5 yıl aralıklarla oluşur. Yavru filler yaklaşık 85 cm boy ve 120 kilo ağırlığında olurlar. Yeni doğan yavru ilk bir kaç gün ayaklarının üstünde dengeli duramaz. Anne sütü ile beslenen fil yavruları üç yaşına kadar süt emmeye devam eder.
Kaçak avlanan fillerin dişleri ile yapılan fildişi ticareti ile doğal yaşam alanlarının kaybolması fil soyunun tükenme riskini oldukça yükseltmektedir. Asya’da yük hayvanı olarak kullanılan filleri günümüzde hayvanat bahçeleri ve sirklerde de bulunmaktadırlar.