Fosil Nedir Çeşitleri Nelerdir
Jeolojik devirler de yaşamış olan canlıların taşlaşmış hallerine fosil denmektedir. Fosil toplayıp bunlar üzerinde araştırma yapan kişilere paleontollog denir. Fosilleri inceleyen bilim dalına ise paleontoloji denir.
Bir hayvan ve ya bitkilerin fosilleşmesi milyonlarca yıl sonra gerçekleşmektedir. Bitki fosillerinde genellikle sert tohumlar ya da tahta kısımlar fosilleşmiş halde bulunurlar. Çiçek ve yaprakların korunması olmadığından dolayı fosilleşmesi oldukça zordur. Hayvan fosilleri ise kemikler, dişler, kabuklar, deriler, etler, kürk gibi şeylerden oluşabilmektedir. Bitkilere nazaran daha çok bulunma ihtimalleri vardır. Genellikle kemikler bulunur ancak diğer fosillere de rastlanmaktadır. Kabuklu deniz canlıları da fosil çeşitlerinden birisidir. Milyonlarca yıldır denizler ile kaplı olan yerlerde suların çekilmesiyle görülürler. Denizler ile kaplı olan yerlerde olduklarından dolayı milyonlarca yıl korunmuş halde olabilirler.
Tarih öncesinde yaşayan canlılardan çok azı fosil olarak günümüze ulaşmıştır. Bir çoğunun ölümü sırasında gerekli korunma işlemleri gerçekleşmediğinden dolayı günümüze ulaşamamıştır. Bulunan fosillerin çoğu göl, nehir, deniz yataklarında saklı kalmalarından dolayı günümüze ulaşmıştır.