Gen Terapisi Nedir
Kalıtsal olarak hasarlı genlerin nesilden nesle aktarılması ile kişilerde çeşitli sağlık sorunlar ortaya çıktı. Göz rengi, kan grubu, boy, saç rengi gibi çeşitli özellikleri belirleyen kalıtsak faktörlerdir. Hastalıklarda anne ve babalar tarafından taşınan genlerin çocuklara geçmeleri durumunda oluşur.
Kalıtsal olarak taşınan gen yapısına denir. Gen hücreleri ve özelliklerinin aktarılmasını sağladığı gibi nesilden nesle aktarılmasını sağlamaktadır. Kalıtsal olarak taşınan genlerin bazılarında değişiklik yapılması istendiği zaman Gen Terapisi uygulanır. Gen terapisinde ilk adım genleri tanınması, şifrelerin çözülerek çeşitli olarak iyileştirme çabalarıdır. Yapılan araştırma doğrultusunda insanların genlerindeki sağlık sorunlarına sebep olan etkenlerin giderilmesi araştırılmaktadır. Sonuç olarak hızlı ve sağlıklı yöntemler sayesinde hastalıkların ortaya çıkması engellenebilmektedir.
İnsanların genleri incelenerek hasarlı olup renk körlüğü, göz bozukluğu, kısa boyluluk gibi kalıtsal hastalıklara neden olanlar genler kontrol altına alma çalışmalarıdır. Araştırmacılar gen aktarımı ile çalışmalar bulamasa dahi hastalıklara sebep olan genler üzerinde çalışmalarını tamamlamışlardır.
Genler çok küçük yapılarda olması incelenmesi ve araştırılması zor olmaktadır. Hedef olarak belirlenen genlerin titizlikle araştırılması, kalıcı olması üzerinde çalışmaları yapılması gerekmektedir. İki farklı gen terapisi bulunur bunlar Somatik gen ve Germline gen terapisidir. Somatik gen terapisinde kalıtımsal özellikler ele alınarak kontrol altına alınır, Germline hücre çekirdeğinin değiştirilerek uygulanan gen terapisidir.