Sözlük

Göktaşı Nedir

Gözlerimizi gökyüzüne çevirdiğimiz zaman şüphesiz kafamızda birçok soru işareti belirir. Bunun sebebi ise Gökyüzünün yani evrenin pek çok bilinmeyen maddelerle dolu olmasıdır. Evrende galaksilerden yıldızlara, gezegenlerden göktaşlarına birçok gizemli maddeler vardır. Bu gizemli maddeler ise insanlık tarihinin her döneminde insanların ilgisini çekmiş ve bu alanda çalışma yapmalarına neden olmuştur. Bu durum günümüz günümüzde hala devam etmektedir. İşte Bu noktada bizi yardımcı olan bilim ise şüphesiz astronomi bilimidir. Bu yazımızda belki insanları en çok korkutan gök cisimlerinden biri olan göktaşlarını inceleyeceğiz.

Göktaşı

Göktaşını kısaca tanımlayacak olursak; uzaydan dünyamızın atmosferine giren her maddeye göktaşı diyebiliriz. Dünya atmosferine yıl içerisinde sayısını bilmediğimiz binlerce veya on binlerce irili ufaklı göktaşları girmektedir. Ancak atmosfere giren göktaşı saniyede 70 kilometreye varan hıza ulaşırlar. Dolayısıyla bu hıza ulaşan göktaşları yeryüzüne inene kadar sürtünme ve erime nedeniyle parçalanırlar. Yere ulaşana kadar göktaşlarının çoğu toz haline gelirler. Binlerce göktaşından sadece bir kısmı yeryüzüne ulaşır onlarda gerçek boyutlardan bir hayli küçük şekilde ulaşırlar.

Özellikleri Nelerdir

Göktaşları bazı özelliklerine göre sınıflara ayrılmaktadır. Bu özellikler ise kimyasal ve petrografif özelliklerdir. Kimyasal özelliklerine göre taşsı (aerolit), demirli (siderit) ve taşsı-demirli (siderolit) olmak üzere toplam üç kısma ayrılırlar. Taşsı göktaşları demir, magnezyum, karbon, silisyum, aliminyum ve karbondan meydana gelmektedir. Demirli göktaşları germanyum, galyum, iridyum ve nikelden meydana gelmektedir. Taşsı demirli göktaşları ise olivin ve beraberinde çeşitli birçok metal içerir. Hacimli göktaşları yeryüzüne düştü zaman farklı büyüklüklerde kraterler meydana getirebilir. Ancak kraterin meydana gelmesi göktaşının yoğunluğuna, hızına ve çarptığı maddenin özelliklerine bağlı olduğundan her zaman bir krater yapısı oluşmayabilir. Ancak genellikle az rastlansa da çok büyük hacimli göktaşları Dünya yüzeyinde Ay’dakine benzer kraterler oluşturabilirler. Bu göktaşları Ay kraterlerini oluşturan türden göktaşlarıdır. Bugün ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan ”Meteor Crater” bu tür kraterlerin en iyi örneklerinden biridir. Çapı yaklaşık 1200 kilometreyi bulmaktadır. Kenarları yer yüzeyinden ortalama 40 metre çıkıntı yapmaktadır. Kraterin içine doğru ise yaklaşık 130 metrelik derinlik bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu