Okul

Hava Yastığı (Air Bag) Nedir? Nasıl Çalışır?

Hava yastığı günümüzde geliştirilen bir çok otomobilde çarpışma esnasında hava yada gaz dolarak şişerek sürücüleri korumaya yönelik hava yastığıdır.

1950 ve 1955’li yıllarında ilk olarak ortaya çıktı. Otomobillerde çarpışma esnasında meydana gelen yaralanmalarının önüne geçilebileceği hesaplandı. Yastıkları şişerek olan hava ve gaz yoğun olarak hızlı şekilde dolması gerektiği görülmüştür. Düğmeye basarak yastığın şişmesi sağlanmış oldu. Hedeflenen çarpma adında fişek ile yastık şişirilmesi tehlikeli oarak görüldü.

1980’li yıllarda otomobillerde daha çok yer aldı. Hava yastıkları naylon iplikten yapılan ve konsola sarılı olarak araçlara yerleştirilmiştir. Çarpışma anında kişinin korunması için saniyenin onda bir hızında şişerek kişilerin zarar görmesi önlenir. Harekete geçmesi için araçların ön kısmında yerleştirilen sensorların uyarılması durumunda hava yastıkları şişmektedir. Yaşanacak çarpışma anında sensorlara gelen etkiler doğrultusunda hızla şişer.

Araç sert cisme çarpması sonucunda sensorun şişmesini bildirerek yastığın şişmesini sağlamaktadır. İçinde bulunan sodyum azide bileşiği kıvılcım çakarak kimyasal nitrojen ayrışarak yüksek hacimli gaz ortaya çıkarak hava yastıkları koruma sağlar.

Günümüzde hava yastıkları gelişerek araç kullanıcıları kaza anında yaralanmayı minimum seviyeye indirmeye çalışmaktadır. Araçların güvenilir olmasının yanı sıra hava yastıkları gelişerek kendisini göstermektedir. Hızlı ve daha işlevsel hava yastıkları üretimi yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu