İbni Sina Hayatı ve Buluşları Kısaca
İbni Sina, 980 yılında Özbekistan sınırları içerisinde yer alan Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde dünyaya geldi. Zekası ile 10 yaşında Kuran-ı Kerim’i ezberlemiştir. 14 yaşında öğretmenlerinden daha iyi bilgilere sahipti. Bir çok alanda kendisini geliştirmiş ve çalışmalarına yön vermiştir. Hayatını ilim yoluna adamıştır. Tıp, felsefe, fizik, yazar ve bilim adamı olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu olarak bilinir. Tıp alanındaki çalışmaları 17. Asrın ortalarına kadar temel eser olarak okutulmuştur. Bilimci olmasının yanı sıra çalışmaları kendisinden sonraki bilim insanlarına rehberlik etmiştir.
Eserleri yüzyıllar boyunca ilim yolunda kaynak olarak kullanıldı. Yaptığı çalışmalar sayesinde ilim insanlarına yol göstermiştir.
Mekanikle ilgilenmiş, Aristoteles’in hareket anlayışını çeşitli şekillerde eleştirmiştir. Cismi hareket ettiren kuvvet ile cisim arasındaki temas ortadan kalktığında, cismin hareketini sürdürmesini sağlayan ortamın hava olduğunu ve havaya biri cisme direnç vererek hareket kazandırdığını eleştirmiştir.
Tıp alanında yaptığı çalışmalarda hastalıklara sebep olan gözle görülmeyen mikroorganizmaları fark etmiştir. O dönemlerde mikroskop olmamasına rağmen iddialarını doğru şekilde öne sürmüştür.
Ahlak ve siyaset alanında bilimle ilgilenmiştir. 1037 yılında mide rahatsızlığından dolayı vefat etmiştir.
İbni Sina’nın buluşları şunlardır:
Hastalık yayan küçük organizmaları bulmuştur.
Cıva ile hastalıkların tedavisini bulmuştur.
Pastör’ün çalışmalarına ışık tutmuştur.
İlaç üretiminde bilimin babası.
Vücuttaki dış belirtilerden oyla çıkarak hastalıklara teşhis koyma.
Fizik alanında çeşitli çalışmalar.
Jeoloji ilminin babasıdır.
Botanik ve zooloji alanında çalışmalar.
Duyarlı gözlem alanında çalışmalar yapmıştır.
Matematiksel terimlerin tarımlarını bulmuştur.
Eserleri: El-Kanun fi’t-Tıb (Hekimlik Yasası), Kitabü’l-Necat ( Kurtuluş Kitabı), Risale fi-İlmü’l-Ahlak (Ahlak Konusunda Kitapçık), İşarat ve’l-Tembihat (Belirtiler ve Uyarılar), Kitabü’ş-Şifa (Sağlık Kitabı).
Çok işime yaradı kısaca anlatmışsınız teşekkürler