Okul

İç Anadolu Bölgesinin Platoları

İç Anadolu Bölgesi, coğrafi konum olarak, Türkiye’nin orta tarafında yer almaktadır. Bu yüzden Orta Anadolu da denmektedir. Doğu Anadolu bölgemizden sonra en büyük alana sahip bölgedir. İç Anadolu bölgesi ova, platolar, göller, dağlar ve akarsular yönünden zengin bir bölgemizdir. İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan iller: Ankara, Kayseri, Konya, Nevşehir, Yozgat, Eskişehir, Karaman, Aksaray, Kırıkkale, Çankırı, Niğde, Sivas, Kırşehir’dir. Karasal ilkim görülür. Ülkemizin en az yağış alan bölgesidir. Sanayi faaliyetleri gelişmiştir. Önemli yer altı zenginliklerine sahiptir.

İç Anadolu Bölgesinin Bölümleri

4 bölüme ayrılmıştır. Konya Bölümü, Yukarı Sakarya Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü, Yukarı Kızılırmak Bölümü.

Konya Bölümü: Ovalar, platolar, göller ve dağlar çok sayıdadır. Ülkemizin tahıl deposudur. Ülkemizin tuz ihtiyacının çoğunu karşılayan Tuz Gölü bu bölümde yer almaktadır.

Yukarı Sakarya Bölümü: Nemli bir iklim vardır, yer şekilleri engebeli yapıdadır. İç Anadolu Bölgesi’ndeki en fazla nüfus bu bölümde bulunur. Başkent Ankara bu bölümde bulunmaktadır.

Orta Kızılırmak Bölümü: Alan olarak bölgenin en geniş alana sahip bölümüdür. Dağlar, ovalar ve platolar bulunur. Kayseri bu bölümdeki en gelişmiş şehrimizdir. Kızılırmak bu bölümden geçmektedir. Erciyes dağı, Hasan Dağı, Melendiz Dağı bulunur.

Yukarı Kızılırmak Bölümü: İç Anadolu Bölgesi’ndeki en küçük alana sahip bölümdür. Aynı zamanda en engebeli bölümdür. Yükselti seviyesi yaklaşık 1300-1650 metre arasında değişmektedir. Bu bölümün en önemli şehri Sivas’tır.

İç Anadolu Bölgesi’nin Platoları

Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla platoları bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu