İhracat Nedir Kısaca
Ülkelerin ekonomilerini canlı tutabilmeleri için yeraltı kaynaklarının yanı sıra ürettikleri ürünlerin yurtdışına satılmasıdır. O ülkeden yurtdışına satılan ürünler ihracat sınıfına girmektedir.
Ülkenin ve iş adamlarının ekonomik olarak gelişmeleri için sahip oldukları ürünleri yurtdışına satmaları gerekir. Döviz cinsinden hareket edilmesi alım gücünün artarak daha fazla üretime elverişli kılar. İşçi ve yeraltı kaynaklarına daha ucuz maliyetle ulaşarak yurtdışına satılan ürünlerden kar edilmektedir. Örneğin ülkemizde bol miktarda limon yetiştiriciliği yapıldığından Rusya’ya limon ihracatı yapılmaktadır.
Ürünlerin dışarıya satılması ülkenin ekonomisini güçlendirmektedir. Ekonomik olarak önemli rol üstlenmektedir. Amerika Birleşmiş Devletleri, kendi bünyesinde ürettiği bir çok teknolojik ürünün yabancı ülkelere satılmasıdır. Global para birimi olan dolar ve euro ülke ekonomisinde önemlidir. Biriken dövizler ileride ithalat yapılması açısından önemlidir. Yabancı ülkelerin ihtiyaçlarına göre üretilen ürünlerin talepleri fazla olmaktadır. Satılacak ürünler hem ülke ekonomisini geliştirdiği gibi hemde küresel güç olma anlamında önem taşır. Ekonomisi güçlü olan ülkelerin dünyayı yönettikleri gibidir.