İnşaat Ustasının Maaşı Ne Kadar
Ülkemizde son yüz yılda köyden kente göç edenlerin sayısı bir hayli arttı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde kaçak yapılanmalar ve gecekondularda göç artışı ile birlikte artış gösterdi. Belediyeler ve Devlet bu Gecekondulaşma ile mücadele için bazı kanunlar çıkarttı ve eyleme geçmeye başladılar Kentsel dönüşüm ile gecekondular ve deprem görmüş, hasarlı ya da yaşı büyük olan binalar yıkılma sürecine girdiler.
Aynı zamanda kırsal alanların, doğal güzelliklerin inşaat faaliyetleri ile zarar görmesi gündeme gelmektedir. Tüm bunlar tartışılırken ülkemizin özellikle Marmara Bölgesi başta olmak üzere dört bir yanında inşaat faaliyetleri süratle devam etmektedir. Sürdürülen inşaatlarda birçok vatandaşımız çalışmakta ve geçimlerini bu sektörden sağlamaktadır. Kimisi büyük firmaların emrinde çalışırken kimisi de yerel işverenlerle çalışmaktadır. Amele diye tabir edilen bir ustalığı olmayan kişilerden başlayarak çırak, kalfa, usta ve usta başından oluşan bir işçi zinciri ile karşılaşmaktayız.
İnşaat işçileri çalıştıkları bölgeye göre 100 ile 150 TL arasında günlük yevmiye almaktadır.
Firma bazında değil de yerel bazda değerlendirecek olursak bir amelenin günlüğü 50-100 TL arası değişmektedir. Harç karan, çimento taşıyan ve ustanın dedikleri işleri yapan bu insanların aldıkları para az gibi gözükse de hiçbir ustalığı ve sanatı olmadığını varsayarsak kısmen yeterli bir ücret olabilir. İnşaat ustaları da kendi aralarında ustalık kollarına ayrılırlar. Her işi bilen bir usta bulmak neredeyse imkansızdır. Duvar ustası, demir ustası, fayans ustası, çatı ustası, elektrik ustası, su tesisatı ustası gibi kollara ayrılmışlardır. Peki, inşaat ustasının günlüğü kaç TL’dir? Genel bir inşaat ustasının günlüğü 100-150 TL arası değişmektedir. Bu rakamlar ustanın yaptığı işe ve işinde ne derece iyi olduğuna göre değişmektedir. Aynı zamanda iş vereninin aradığı şartlar ve maddi imkanları da bu ücreti etkilemektedir.
Günümüz şartlarında bir inşaat ustasının yaz-kış sürekli ve her gün çalıştığını varsayarsak aylığı 3.000-4.500 TL arasında olduğunu söyleyebiliriz. Uzun yıllar sektörde çalışmış ve bir inşaatın A dan Z ye her şeyini bilen ustalar bir zamandan sonra işlerini bırakıp kendi işlerini kurmaya ve serbest çalışmaya yönelmişlerdir.
Parası olan konuşur mantığından çok işi bilen konuşur mantığı ile hareket edenler kendi işlerini almakta ve yaz ayları için konuşacak olursak aylık gelirleri 10.000-30.000 asında hatta daha da fazla olabilmektedir. Piyasada tanınmak ve işini ehliyle yapmak bu sektörde gelişim için olması gerekenlerdendir. Son yıllardaki inşaat sayısı artışı da göz önünde bulundurulunca kısacası sektör gelişim vaat etmektedir diyebiliriz.