Okul

Işık Yılı Nasıl Hesaplanır

Işık yılı en temel bir anlatımla ışığın uzay boşluğunda bir yılda aldığı mesafedir. Genellikle yıldızlar arası mesafeleri ölçmekte kullanılır. Işık hızı yaklaşık olarak saniye üç yüz bin kilometre yol almaktadır. Bu hesaplamadan yola çıkarak ışık hızı bir yılda yaklaşık olarak on trilyon kilometre yol alabilmektedir. Samanyolu galaksisine en yakın galaksi olarak bilinen Andromeda Galaksisi, Güneş sistemimize yaklaşık iki buçuk milyon ışık yılı uzaklığında olduğu bilinmektedir. Bunun anlamı ise ışık hızında seyahat edebilecek olsak bile (ki bu şuan ki teknolojiyle mümkün değil) Andromeda Galaksisine iki buçuk milyon yılda ancak ulaşabiliriz. Başka bir bakış açısıyla Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı yaklaşık yüz elli milyon kilometredir. Güneş’ten çıkan bir ışık hüzmesi ise Dünya’ya yaklaşık sekiz dakikada ulaşabilmektedir. Bu ise bize ışık hızının saniyede yaklaşık üç yüz bin kilometre yol alabildiğini göstermektedir.

Yıldızlar arası mesafeleri ölçmekte kullanılan bir diğer unsur ise Astronomik Birim’dir. Bir Astromik Birim Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığını ifade eden yüz elli milyon kilometredir.

Evren oldukça geniş bir yapıdadır ve her geçen saniye genişlemeye devam etmektedir. Evrenin büyüklüğünü anlayabilmek adına şu tahminleri söyleyebiliriz: evrende yaklaşık üç yüz milyar galaksinin olduğu tahmin edilmektedir ve her bir galaksinin içinde ise bizim güneşimiz gibi yaklaşık üç yüz milyar yıldızın olduğu tahmin edilmektedir. Bütün bu söylediklerimiz ise sadece gözlemlenebilir evrendir, bir bu kadar daha ise gözlemlenemeyen evren olduğu söylenmektedir. Bizim galaksimiz olan Samanyolu’nun ise uzunluğunun yüz ışık yılı olduğu bilinmektedir. Bu kadar büyük mesafeleri ölçmek için ise astronomik birime kıyasla ışık yılının kullanılması elbette mantıklı olacaktır. Dünya’dan en uzakta insan yapımı araç olan Voyager 1 adlı uzay sondasının henüz Samanyolu’nun dışına çıkamamış olması bizim yolun ne kadar başında olduğumuzu göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu