İskan Politikası Nedir Kısaca
İskan politikasının amacı fethedilen bölgelerde yaşayanların türkleştirerek bu bölgelerde iç huzursuzluklara karşı sosyal, siyasi ve askeri yönden güvenliğin sağlanması amaçlanmıştır. Bölgelerde ayaklanma çıkma ihtimaline karşılık yaşayan insanların bir kısmı Anadolu’ya göç etmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Osmanlı devletinin uyguladığı yöntemlerden birisi olarak bölgesel hakimliğini etkili şekilde korumuştur. Fethedilen alanlar Türkleştirilerek toprak bütünlüğünün kalıcı halde olması gerektiği düşünüldü. Bunun için sorun çıkma ihtimaline karşı bölge insanları buralara gönderilmiştir. Osmanlı devleti çok uluslu olduğundan dolayı birbirlerine düşman olan toplulukların yapacağı taşkınlıkların önüne geçilmek istenmiştir. Kıbrıs sürgün bölgesi olarak kullanılırdı insanlar sürgün olarak buralara gönderilmiştir. Göçebe yaşamların önüne geçerek bütünlük sağlanması hedeflendi.
İskan politikasının ortaya çıkışı Osmanlı devleti 18. yüzyıllarda çöküş dönemine girerek toprak kaybetmesinden dolayı yapılmıştır. Müslümanların iç kesimlere yaptıkları göçlerden dolayı nüfus hareketliliği olup dış bölgeler azınlıkların etkisi çok olmuştur. Göç olmasından dolayı köyler ve mahalleler boşalarak ekonomik olarak Osmanlıya yara vermiştir. Boşalan yerleri değerlendirmek için iskan politikası devreye girerek buralara insanların göç etmeleri zorunlu hale getirilerek tamamlanması sağlanmıştır.
Osmanlı devleti iskan politikasını uygulayarak sahipsiz ve harpa edilmiş bölgelerin tekrar canlandırarak vergi elde etmek istemiştir. Boş mezralar tekrar ziraata açılarak Osmanlı ekonomik kazanç hedefledi.