İskeletsiz Hayvanlar Nelerdir
Bütün canlıların yapısında iskelet sistemi bulunur. Hücresel iskelet olmasına rağmen bir çok canlı da omurgasız canlılar sınıfındadır. Omurgasız canlıların dış iskeletleri bulunan canlılarda vardır. İç iskeleti olmayan canlılar ise çevremizde oldukça fazladır. Bunlar daha çok böcek türlerinden olan çekirge, örümcek, salyangoz, solucanlar, yassı solucanlar, eklemliler, sümüklü böcek, ahtapot, midye, sivrisinek, kene, akrep, denizkestanesi örnek verilebilir.
Omurgasız canlılar aynı zamanda “yumuşaklar” olarakta bilinirler. Dünya üzerine yaşayan canlıların büyük kısmı omurgalı olmasına rağmen türlerine göre omurgasızlarda vardır. Nemli bölgelerde yaşayan canlılardan olur. Omurgasız canlıların sayları oldukça fazladır, sürüngen türünden olan canlıların neredeyse hepsi omurgasızdır. Vücutları bükülebilir ve farklılaşabilirler. Kaslarının kasılması ile hareket sağlanarak hareket ederler. Bazı omurgasız hayvanlarda vücutlarında omurga görevi gören yapılara sahip olurlar. Bunlar arasında örneğin yengeçler sert kabuklular türünde olup kabukları iskelet görevi görmektedir.
Omurgasızların karada ve denizde yaşayan türleri vardır. Karada yaşayanlarda akciğer yoktur, trake solunum sistemi ile deri solunumu gerçekleştirirler. Suda yaşayanlar ise solungaçları ile solunum yaparlar.
Omurgasız hayvanlar
Süngerler
Sölenterler
Solucanlar
Yumuşakçalar
Eklem bacaklılar
Derisi dikenliler