İstiklal Marşının Bestelenme Süreci Kısaca
Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması beraberinde yeni bir ulusal marş ihtiyacını da getirmiş ve bu konuda yarışmalar düzenlenmiştir. Dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi’ye verilen bu görevin yerine getirilmesi için beste ve güfte yarışmaları açılmış ve ödül olarak da o dönemin parasıyla 500 lira verileceği duyurulmuştur.
İstiklal Marşı Güfte Süreci
Bu yarışmalardan haberi olan Mehmet Akif Ersoy ise işin ucunda para ödülü olma sebebiyle yarışmayı samimi bulmayarak yarışmaya katılmayı reddetmiştir. Yapılan yarışmaya toplamda 724 güfte katılırken kurulan komisyon bu güftelerden yedisini meclise göndermeye karar vermiştir. Ancak meclis bu güftelerden hiçbirini ülkemizin milli marşı olarak kabul etmemiştir.
Bu durumda Hamdullah Suphi Mehmet Akif Ersoy’a rica etmiş ve kendisinden milli marş konusunda yardım istemiştir. 48 saat gibi kısa bir sürede 10 kıtalık Kahraman Ordumuza isimli şiiri hazırlayan Mehmet Akif Ersoy’un bu şiiri 12 Mart 1921’de mecliste okunmuş ve oy çokluğu ile milli marş olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşı Beste Süreci
Aynı yıl içerisinde İstiklal Marşı için beste yarışması da düzenlenmiştir. Kurtuluş savaşının devam ettiği bu yıllarda düzenlenen beste yarışması ilk etapta çok ilgi görmemiştir. 1930 yılında tekrar edilen bu beste yarışmasının sonucunda da birinci olarak Zeki Üngör seçilmiş ve bugünkü İstiklal Marş’ımız ortaya çıkmıştır.