İyilik Nedir Anlamı
İyilik, güzel ve hoşa giden, insanları mest eden davranışların bütününe denir. Yaptığımız her davranış birilerinin hoşuna gider, hayatında işe yaradığı zaman iyilik yapmış oluruz. İyilikte bulunarak karşınızdaki insanı mest edebilirsiniz. Yaptığımız her davranışta bir hayır bir sonuç vardır. Yerden aldığımız bir taş kazayı dahi önleyebilir. Farkında olmadan da günlük hayatımızda sayısız iyilikler yaparız. Çöp kutusunu boşaltmak dahi bir başkasına iyilik olabilir.
İyilik toplumsal değerdir. İnsanlar birbirlerini tanıyarak birbirlerini mutlu etmek için çeşitli yollara başvururlar. İyilik yapmakta bunlardan biridir. Güzel düşünerek, güzel davranışlarda bulunurlar. İyilik yapmak sadece maddiyata bağlanmayacak kadar değerlidir. Manevi olarak birinin derdini dinlemek, fikir vermek, akıl hocalığı yapmakta iyiliktir.
İyilik arkadaşlık ve dostluk kavramlarını geliştirir. Çevremizdeki insanlarla ilişkilerimiz kuvvetlenir. İyilik yaptığımız müddetçe daha çok seviliriz. Atalarımız iyilik yapmayı “veren el öpülür” atasözü ile anlatmıştır. İyilik yapan insanlar daima saygı görür, sevilir ve sayılırlar. İyilik yapmayı yaşam şekli olarak görmeliyiz. İyilik yaptığımız müddetçe kendimizi çok daha iyi hissedebiliriz.
Dinimizde de iyilik yapmak büyük yere sahiptir. Mümin bir kimse yaptığı iyilik kadar ahiret hayatını belirler. Yapılan her iyilik sevap olarak amel defterine yazılır. İyilik yapan insanlara cennet müjdelenmiştir. Sevap kazanmak için insanlara yardımcı olmalı, yol göstermeliyiz. En ufak iyilikler dahi cennete gitmemize vesile olabilir. Kur’an da dahi iyiliklerin ne kadar önemli olduğu anlatılmıştır. Peygamber efendimiz iyilik yapmanın önemini sürekli vurgulamıştır.