İzafiyet Teorisi Nedir
İzafiyet teorisini ilk oraya atan Albert Einstein oldu. Yirminci yüzyılın en büyüklerinden olarak insanlığı kapsamlı olarak düşünmeye itmiştir. İnsanlığa, uzaklığı ve zamanın göreceli kavram olduğunu öğretti. Işığın yayıldığını ve kuantum denen enerji paketçiklerinin varlığını kanıtladı. Hesap yaptı ve tahminleri doğrultusunda insanlığa o gerçekliliği gösterdi.
İzafiyet teorisi insanlara evren ve zamanın mutlak olmadığını göstermiştir. Yüksek hızla ışığın hareket etmesi sonucunda yavaşlar ve uzunlukları kısalmaktadır. Uzayda zamanın değişken olduğunu gösterir. Elektromanyetik dalgalarda aynı şekilde aktarım sağlanır. zaman konusunda paradoksunu ikizler üzerinde gösterilmesi mümkün olmuştur.
Einstein’ın doğruluğunu kanıtladığı varsayımdan birisi ışığım gözlemlenmesinde hızına ve ışığın kaynağının hareketine bakılmaksızın her gözlemcide aynı olmaktadır.
İster hareket eden veya sabit zemin üstünde dursun, fizik kuralı daima sabit kalır.
Zaman akımının yavaşlamasında yerçekimi arasında olan bir bağ kurmuştur. Dünyadan ayrılarak yerçekiminin daha güçlü olan bir gezegende insanların yaşaması orada zamanın daha yavaş akmaya başlayacağını gösterir. Zamanın yavaş akması kolumuzdaki saat değil her şeyin yavaş akmasını sağlar. Beynimiz bunun farkına varmaz ve normal şekilde yaşadığımızı düşünürüz.
Zaman akımının yavaşladığını örnek olarak uzaya çıkan bir astronot ile tanımlayabiliriz. Uzay yaşamı boyunca çeşitli gezegenlere inerek yerçekiminden etkilenir. Etkileneceği yerçekimi onların yaşamını doğrudan etkiler. Uzaya giden astronotun ikiz kardeş dünyada kaldığı süreyi hesaba katarız, geri dönen ikiz kardeşin daha genç olduğunu anlamaktayız.