Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?
Jeneratör, herhangi bir enerjiyi elektrik enerjisine çevirmeye yarayan makinedir. Elektrik enerjisi sayesinde kullanım alanları oldukça geniştir. Türlerine göre enerji üretim miktarları değişiklik gösterir.
Jeneratörler genelde gaz ve benzinle çalışır. Bu tür jeneratörler çalışması sonucunda motorları içindeki bobinlerin hareket etmesini sağlayarak elektrik enerjisi üretir. Mini bir elektrik santrali denebilir. Hidroelektrik santralleri nasıl çalışıyorsa aynı şekilde jeneratörlerde çalışarak elektrik enerjisi üretimi sağlar.
Günlük hayatımızın önemli ama az miktarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır. Pratik ve taşınabilir jeneratörler elektrik kesintisine yönelik iş yerlerinde, pazarlarda, manavlarda, dükkanlarda kullanılabilir. Büyük jeneratörler askeriyelerde, hastanelerde, karargahlarda, devlet daireleri gibi alanlarda işlerin aksamaması için kullanılmaktadır.
Jeneratör’ün tarihçesi
Michael Faraday tarafından 1831 yılında jeneratör üretildi. 19. yüzyılda gelişmeler olması adına jeneratörler önemli buluşlar arasına girmemiştir.
1850 yılında seri üretime geçildi, aydınlatma amaçlı olarak kullanılmıştır.
1880 yılında Edison ve Joseph Swarn tarafından ampul bulundu, güç kaynaklarına ihtiyaç duyulması jeneratörlerin önemini arttırmıştır.
Hayatımızda jeneratörler önemli yere sahip olmuştur, son yıllarda taşınabilir enerji üretimi olması geniş anlamda kullanılmasına taban oluşturmuştur.