Kalbimiz Kanı Nasıl Pompalar
Kalp Nedir? Nerede Bulunur?
Kalp, koni şeklinde olup, göğüs boşluğu kısmının biraz sol kısmında bulunan ve çeşitli kaslardan meydana gelmiş bir organdır. Kalbin ağırlığı yetişkin bir erkekte 340 gram, bayanlarda ise biraz daha hafiftir.
Kalp Ne İşe yarar? Kalbin Görevleri Nelerdir?
Kalbin vücuttaki en önemli görevi kanı vücuda pompalamaktır. Bunu iki farklı dolaşım sistemi üzerinden gerçekleştirir. Temiz kan, atardamarlar ile hücreleri ve organlara ulaşarak, taşıdığı oksijeni buralara dağıtır. Daha sonra kan, toplardamar üzerinden oksijen almak için tekrar kalbe ulaşır.
Kalbin Büyüklüğü Ne Kadardır?
İnsan kalbi, yaklaşık olarak yumruk büyüklüğündedir. Kalp atışlarının duyulduğu kısma Apeks (tepe) denir.
Kalbin Yapısı Nasıldır? Kalbin Bölümleri Nelerdir?
Kalp dört bölümden oluşur. Kalbin yapısında üst kısımda iki kulakçık, alt kısımda da iki karıncık bulunur. Bu bölümler orta kısımdan bir perde ile birbirlerinden ayrılmıştır.
Kalbin sol bölümünde, akciğerlerden gelen oksijen oranı fazla, temiz kan bulunmaktadır. Sağ bölümde ise, vücuttan toplanan oksijen miktarı düşük, karbondioksit oranı fazla olan kirli kan bulunmaktadır.
Kalbin sağ karıncığı ve sol kulakçığı arasında üçlü kapakçık bulunmaktadır. Kulakçıkta bulunan kirli kan bu kapakçıktan geçerek sağ karıncıkta toplanır. Burdan da temizlenmek için
Akciğer atardamarı tarafından akciğere gönderilir.
Sol kulakçık ve sol karıncık arasında da ikili kapakçık bulunmaktadır. Sol kulakçığa gelen temiz kan, bu kapakçıklardan geçerek sol karıncığa gelir. Sol karıncıktan çıkan aort damarları ile vücuda bu temiz kan pompalanır.
Kalb üç tabakadan oluşur:
Perikart: Bağ dokudan oluşan bu zar tabakası çift katlı bir yapıdadır.
Miyokart: Kalbin kasılıp gevşemesini sağlamaktadır. Kalp kası da denir.
Endokart: Kalbin iç kısmında bulunur. Epitel bir dokudan meydana gelir.
Kalp Nasıl Çalışır? Kalbimiz Kanı Nasıl Pompalar?
Kalbin çalışması kasılıp, gevşeme çeklinde olmaktadır. Kalp kaslarının kasılması durumuna sistol, gevşemesi haline ise diastol denir. Kanın pompalanması esnasında, kulakçıklar ve karıncıklar dönüşümlü olarak kasılıp gevşerler. Kulakçıklar kasıldığında karıncıklar gevşemekte, karıncıklar kasıldığında ise kulakçıklar gevşemektedir. Şayet aynı anda kasılıp gevşemiş olsalardı, kanın vücuda pompalanması mümkün olmazdı. Kanın her kasılıp gevşemesine kalp atışı denir. Yetişkin bir insanda 1 dakikada 60-80 arası kalp atışı olmaktadır.
Ya daha kısası yokmu ozetı bır bır bucuk satır falan