Kalıtsal Hastalıkların Sebepleri Nelerdir
Kalıtsal hastalıklarının olumunun en temel sebebi olarak kan bağı gösteriliyor. Akraba evliliklerinden dolayı insanlarda bulunan baskın genler ortaya çıkarak hastalıkları tetikliyor. Hasarlı genler kan bağında daha kuvvetli olarak ortaya çıkabilir. Bunun önlenmesi için kişilerin bağı bulunmaması gerekmektedir. Kalıtsal hastalıkları atalarından taşıyanlar çocuklarına aktarmaları büyük bir ihtimaldir. Kan bağı sonucunda daha çok ortaya çıkarak kaçınılmaz oluyor.
Örneği Akdeniz anemisi taşıyan bir ailede akraba evliliği sonucunda çocuklarının yakalanma oranları çok daha yüksektir. Bu sebepten dolayı kalıtsal hastalıkların taşınma riski yakın akraba evliliğinde çok daha artıyor. Özellikle kişilerin amca oğlu, teyze kızı, kuzen gibi evliliklerden uzak durmaları gerekmektedir. Sağlık testlerini yaptırarak genlerinde sorun varsa çocuk yapmaktan uzak durabilirler yada evlilikten kaçınmaları gerekmektedir. Tedavisi olmayan genlerde taşınan hastalık gebelik döneminde saptanabilir.
Kalıtsal Hastalıklar
Renk Körlüğü
X kromozomunun baskın olan genleri yüzünden meydana gelir. Dişilerde baskın olan gen varsa taşıyıcı olurlar. Hastalığın görülmesi için her iki X kromozomunun çekinik renk körlüğünü taşıması gerekir. Erkeklerin genlerine varsa hastalık görülür.
Hemofili
Renk körlüğü gibi x kromozomu ile taşınır. Hastalığın meydana gelmesi ayıdır. Hastalık kanın pıhtılaşmasını önler. Kanama olduğu durumda kurumadığından dolayı kan devamlı akar hastanede tedavi görmesi gerekmektedir.
Kas Erimesi
X kromozomu çekinik olarak taşınır. Geni taşıyan erkekler eşeysel üreme sonucunda erişemeden öldüklerinden dolayı kadınlar hasta olmaz. Hastalıktan kadınlar taşıyıcı olarak kalır. Hastalığın belirtisi 4-5 yaşlarında başlar.
Balık Pulluluk
Y kromozomu ile taşınan gendir. Sadece erkeklerde görülen hastalıktır. Genler çocuklara taşınır hepsi hasta olabilir. Hastalığın belirtisi erkeklerde kol ve bacaklarda pulluluk meydana gelir.