Kandil Nedir? Kandil Geceleri Niçin Kutlanır?
Kandil eskiden uç kısmı yanan, dar ve sıvı yağdan oluşan genellikle çaydanlığı anımsatan şekli ile aydınlatma aracıdır. Eskiden beri günümüze kadar kullanılmıştır. Halen nostalji amaçlı olarak kandil aydınlatmaları kullanılmaktadır. Eskiden günümüze kalan eserlerden kabul edilmektedir.
Müslümanlar arasında da kandil ruhani olarak özel günlerden kabul edilmiştir. Kutsal sayılan günler doğrultusunda beş kutsal güne “kandil” ismini vermişlerdir. Müslümanlar tarafından benimsenen kandil günleri heyecan ve ibadet içerisinde geçmektedir. Osmanlı dönmelerinden günümüze kadar kandil günlerinde dini süslemeler yapılarak gece boyunca dua edilir, ibadet yapılır ve hayır işlenir. Dinimizde önemli günlerden birisi olarak kabul edilmiştir.
Kandiller, Hicret döneminden üç yüzyıl sonra Mısır’da, Fatımiler döneminde Mevlit, Kudüs’te Miraç, Regaip ve Berat geceleri kutlanmaya başlandı. İslam dünyasında hızla yayılarak etkilenmektedir. Kadir gecesinin kutsallığı Kur-an’ı kerimde de yer verilmiştir. Hadisi şeriflerde de Beraat gecesi hakkında bilgi bulunmaktadır. Günümüzde kandillerin kutlanması ile ilgili bilgi verilmektedir. Bunlar doğrultusunda insanların yaşamları biçimlendirilmektedir.
Kadir Gecesi: Kuranı Kerimin Peygamber efendimize indirilmesinin başlandığı tarihtir. Ramazan ayının 27. gecesine denk gelmektedir.
Miraç Gecesi: Peygamber efendimiz Miraç olayını yaşadığı tarihtir. Recep ayının 27. gecesine denk gelmektedir.
Beraat Gecesi: Kuranı Kerimin dünya semasına indirildiği zamandır. Şaban ayının 15. gecesine denk gelmektedir.
Regaip Gecesi: Hz. Amine’nin Peygamber efendimize hamile kaldığı gecedir. Recep ayının ilk Cuma gecesidir.
Mevlit Gecesi: Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği gecedir. Rebiyülevvel ayının 12. gecesine denk gelmektedir.