Kaptan-ı Derya Nedir
Osmanlı Devleti’nin deniz kuvvetlerinde en yüksek rütbeli askeri kişiliktir. Kaptan-ı Derya aynı zamanda Osmanlı divanında söz sahibidir. Günümüzde Deniz Kuvvetleri Komutanına eşdeğer düzeydedir. Padişah adına hareket eder kararlar verir.
Osmanlı Devleti tarihinde denizler üzerinde en büyük hakimiyeti Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa zamanında sağlamıştır. Akdeniz’in en güçlü donanması haline gelerek fetihler düzenlemekteydi. Vezir rütbesine eşdeğerdi. Divan’da alınan emirleri yerine getirirdi. Son olarak görevini İstanbul’da yapmıştır. Dünyanın dört bir yanında denizlerde esip gürlemiş büyük ordunun başındaydı. Tersaneler sürekli faaliyet içerisinde olmaktaydı. Esir miktarı hiçbir zaman 30.000’den aşağıya düşmeden devam ederdi. Türk donanmasının başında olan paşalar Avrupalı devletler tarafından korkulur hale gelmiştir. Açık denizlerde meydan savaşına giremezlerdi. Yüzlerce gemi denizlerde yelken açarak hareket etmekteydi.
Türklerin tarihinde deniz kuvvetleri Çakabeyliği’ne kadar dayanmaktadır. İlk Türk beyliği olarak tarihin sayfalarında yer almıştır. Barbaros Hayrettin Paşa’dan sonra Kaptan-ı Derya unvanı 1867 yılına kadar kullanılmış ardından Bahriye Nazereti isminde teşkilat tarafından yönetilmiştir.