Kediler Pirelerden Nasıl Kurtulur
Pireler kan emerek beslenen kanatsız parazit türlerinden canlılardır. Canlıların üstünde kan emerek beslenme gösterirler. Çıplak gözle görmesi zor olan küçük canlılar zıplayarak kaçmaktadır. Pireler sıcak ortamda ve neme bağlı yerlerde yaşamlarını sürdürürler. Yumurtlamaları ile beraber pirelerde artış gözlemlenmesi kaçınılmazdır. Pirelerin üremesi için taze kana ihtiyaçları vardır. Dişi pireler yumurtalarını mobilya, halı veya evcil hayvanların üzerine bırakır. 7-18 günlük süre zarfında kozadan çıkan pireler yaklaşık 10 gün sonra yetişkin hale gelirler. Kozalarından çıkan pireler kam emmeye başlayarak yaygınlaşır.
Kedilerde Pire Belirtileri
Yetişkin pireler kedilerinizin üzerinde kendilerine yuva yaparak beslenebilirler. Kedilerin daha çok kulak, boyun ve kuyruk bölgelerinde aşırı kaşınmayla anlaşılır. Görülmesi mümkün olmadığından dolayı sık sık kaşınmalarından anlaşılabilir. Kedilerin tüy dökmeleri de pirelerden kaynaklıdır. Bazı kediler pire ısırığına karşı duyarlı olduğundan tüy dökebilir. Kedilerden pireler temizlenmediği takdirde insanlara da bulaştırabilirler.
Pirelere Karşı Alınacak Önlemler
Pirelere karşı kediler veteriner hekimin kontrolünden geçmeli. Gerekli kontroller yapılmasının ardından iç ve dış parazitlere karşı tedavi uygulanır. İlaç, şampuan şeklinde pirelerden arınmaları mümkündür. Çeşitli ilaçlarla yapılacak işlemler sayesinde pireler kediden temizlenir. Kullanılacak ilaçlar kedilerin solunum yollarına temas etmemeleri gerekir. Tedavi etmek isterken kedinizin zehirlenmesine sebep olabilirsiniz. Sıcak ve nemli ortamlarda yaşayan pirelere karşı kedinizin gezme alanlarını kısıtlamanız mümkündür.