Kendi Düşen Ağlamaz Atasözünün Anlamı
Aldığımız kararlar her şeyden çok bizi bağlar. Doğru ve yanlış olsa da bu kararların hepsinin bizi ilgilendirdiğini asla unutmamalıyız. Bir işe girip zarar ettiğimiz zaman yakınmaya hakkımız olmadığını bilmelisiniz. Çünkü kendi bildiğimiz yoldan gitmişizdir, başkalarının tavsiye ve düşüncelerine önem vermemişiz o halde başımıza gelecek olan kötü sonuçlara karşıda isyan etmememiz gerekiyor.
Atalarımız bu tür durumları anlatacak söz olarak “kendi düşen ağlamaz” sözünü söylemişlerdir. Özlü sözlerden olup insanın başına bir şey geldiği zaman bunun sorumlusu kendisidir.
Genellikle bisiklet kullanan birisi yaptığı hareketler ve yanlış kullanımdan dolayı düştüğü zaman arkadaşları tarafından “kendi düşen ağlamaz” der. Uyarırlar önceden ama dinlemez yapacağına yapabileceğine öyle çok inanmıştır ki kendi başına iş yapmaya devam eder. Bir iş yaparken mutlaka çevremizdekilere danışarak onların düşüncelerini, fikirlerini ve deneyimlerini kendimize bir rehber olarak görmeliyiz. Yaptığı hatalar ve işin püf noktasını bilmek bizi hatalardan koruyarak zarar görmemizi engellemektedir. Atalarımızda bu duruma karşı insanların ders çıkarmasını isteyerek güzel sözü söyleyip günümüze dilden dile dolaşarak gelmesini sağlamıştır.