Kirpi Nedir? Özellikleri Nelerdir
Sırtı dikenlerle kaplı memeli hayvanlar sınıfına giren canlı türüdür. Yuvarlak burunları sahip oldukları gibi sırtı bükük şeklindeler. Elleri ve ayakları ufacık olup iç karınlarına doğru eğilmiştir. Hafiften uzun kulakları olup dışarıya doğru kendilerini belli eder. Sırtlarında bulunan dikenleri vücutlarına bağlı olmaktadır. Savunma mekanizması olarak dikenlerini kullanırlar. Boyları ortalama 13-30cm arasında değişiklik gösterir. ağırlıkları 400-1200 gram arasında olmaktadır.
Kirpileri ilginç kılan özelliklerden birisi sırtlarında yaklaşık 6000 diken bulunmasıdır. Kirpi türlerine göre değişiklik gösterir. Tehlike hissetmeleri ile kendilerini top haline getirerek dikenleri ile savunma mekanizmasına geçerler. Kendilerini gererek dikenlerini fırlatarak çevresindekilerden korunmaya çalışırlar. Tehlike durumlarında koruma sağlayarak dışarıdaki etkilerden korunurlar. Kirpiler türlerine göre zehirli olanları da bulunmaktadır. Genelde Asya, Avrupa ve Yeni Zelanda da sıkça görülürler. Ilıman iklimlerde yaşamalarını sürdürür, kış uykusuna yatarlar ve sıcak bölgelerde yaşayan türler ise yaz uykusuna yatarlar.
Yaşam yerleri toprak altı, yosunlar, yapraklı alanlar olur. Kirpiler kendi yuvalarını yaprak ve dikenlerle kapatırlar. Yaz ve kış aylarında daha çok dışarı çıkarak yiyecek bulurlar. Gece vakti kendilerini daha güvende hissettiklerinden besin arayışına çıkarlar. Besin olarak solucan, böcek, kurbağa, kabuksuz böcekler, sümüklü böcek, fare, yılan yavruları ile beslenmektedirler.
Gebelik süreleri 30-39 arasında olmaktadır. Üç yavru bir insan avucuna sığabilecek kadar küçük olmaktadır.