Kışın Yaprak Dökmeyen Ağaçlar
Ağaçların çoğu sonbaharda ve kış aylarında yapraklarını dökmekte, bahar geldiğinde ise yeni yapraklara sahip olmaktadır. Ancak bazı ağaç türlerinin yıl boyunca yapraklı kaldığını görüyoruz. Bu ağaçların yaprak dökmemesinin nedeni, iğne yapraklı olmaları ve dökülen yaprakların yerine yenilerinin eklenmesinden dolayı her zaman yapraklı kalabilmelerinden dolayıdır.
Bu tür ağaçlar dökülen yapraklarının yerine, yılın her döneminde yaprak çıkarmaktadır. Dolayısıyla aslında bu ağaçlar da yapraklarını dökerler. Ancak sürekli bir yenilenme içinde olduklarından, onları yapraksız kalmış halde görmeyiz. Ülkemizde sıkça gördüğümüz çam ağacı, zeytin, köknar, ardıç, selvi gibi ağaç türleri sonbahar ve kış aylarında da yapraklarını muhafaza eden bitkilerdir.
Bu ağaçlardaki ortak noktalar ise, iğne veya dar yapraklı olmalarından dolayı daha az terlemeleridir. Bunun sonucu olarak, daha az su kaybı yaşamaktadırlar. Bu nedenle fazla suya ihtiyaç duymazlar.
Ağaçlar Yapraklarını Neden Dökerler
Geniş yapraklı ağaçlarda görülen sonbahardaki yaprak dökülmesinin asıl sebebi, kışa hazırlık yapmaktır. Eğer bu yapılmazsa, yapraklarda bulunan su, glikoz gibi besinler kışın donar ve dolaşım gerçekleşmez. Bunun sonucunda bitki kurur ve ölür. Bunu önlemek için bu tür ağaçlar, yapraklarındaki besinleri gövdelerine alırlar ve depo ederler. Böylece güneş ışıklarının en az olduğu kış zamanları, bitki fotosentez ihtiyacı hissetmez, depoladığı besinleri kullanarak yaşamını sürdürür.
Yapraklardaki su ve besinlerin gövdeye alınması sonrasında yapraklar sararır, kurur ve dökülür. Bitkiler böylelikle kışa hazır hale gelir. Soğuk ve rüzgarlı havalarda, yapraklarının olmaması, bitkinin rüzgarla olan temasının en aza inmesini sağlar. Baharın gelmesi ile bu bitkiler güneşten faydalanarak yeniden fotosentez yapmaya başlarlar. Yapraklar yeniden çıkar ve ağaç doğal görünümüne tekrar kavuşmuş olur.
Kışın Bazı Ağaçlar Neden Yapraklarını Dökmezler
Her zaman yeşil kalabilen bu tür ağaçlara “yaprak dökmeyenler” denmektedir. Bu ağaçlara bakıldığında yapraklarının iğne yapraklı ya da küçük yapraklı oldukları görülür. Yapraklarının bu özelliği onlara besin üretebilmeleri için daha az ışığa ihtiyaç duymalarını sağlamıştır.
Kozalaklı olan bu ağaçlar, sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının daha az gelmesinin yol açtığı sorunlardan daha az etkilenirler. Ayrıca iğne yapraklı veya dar yapraklı olmaları, daha az terlemelerine ve su kaybının daha az olmasını sağlamaktadır. Bu sayede, yıl boyunca çam, zeytin, köknar, ardıç, selvi gibi ağaçlar yıl boyunca yeşil kalabilmektedir.