Kişiyi Bireyi Suç İşlemeye Toplum mu İter Kendisi mi Münazara
İnsanlar düşünen ve çevresindeki olayları algılayabilen varlıktır. Özgür iradesince kararlarını kendi vererek hareket eder. Akıllı varlık olan insan öğrendiklerince yaptığı bir şeyin iyi ya da kötü olduğunu yorumlama yeteneği vardır. Hayat insanı nasıl sürükler bilinmez ancak attığı atımlarda kendi kararı da vardır. İyi şeyler yaptığı zaman takdir edilirken kötü şeyler yaptığında cezalandırılır. İnsanı aslında suç işlemeye iten toplum mu yoksa kendisi mi?
Kişiyi suç işlemeye toplum iter;
Toplumlar yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmadığı müddetçe ezilen sınıf çıkar yol aramakta. İş alanları olsun, zenginlik ve refah düzeyinde yaşayanlar diğerleri ile ilgilenmemektedir. İnsanlar kendilerine her zaman bir adım ötede görerek geride kalanları düşünmez. Toplumda yaşanan aksaklıklar gün gelir insanların karşısında daha büyük sorun olarak çıkar. Toplum baskısı onları bir şeyler elde etmeye iterken suç işlemeleri de kaçınılmaz olur.
Kişiyi suç işlemeye kendisi iter;
İnsan akıllı varlık olarak yapacaklarının sonuçlarını daha önceden hesaplayabilir. Aldığı her kararın getireceği sonuçlarda farklı olur. Kolay yoldan başkalarının sahip olduklarına sahip olmak için gasp etmemelidir. Sahip olduklarına kanaat getirmeliler. Kendi adaletlerini kendilerini sağlamaları yerine mahkemelere gitmeleri gerekir. Güçlü olduklarını düşünerek kendi adaletlerini sağlayacakları düşüncesi cahil insanlarda olur. Ne zaman ne yapacağı bilinmeden hareket ederler.